Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pentru intretinerea si exploatarea corecta a autovehiculelor in perioade geroase

Deoarece prognoza pentru perioada imediat urmatoare arata ca gerul va continua, MOL Romania ofera, cu sprijinul unor ingineri auto si experti in siguranta, o serie de sfaturi pentru pornirea corecta a autovehiculelor, protectia motoarelor, asigurarea vizibilitatii si intretinerea pe timp de iarna, incepand prin a recomanda utilizarea unei motorine de iarna, cum este EVO Diesel, de la MOL, cu temperatura limita de filtrabilitate scazuta. Deoarece in cazul motorinei obisnuite parafina din compozitie formeaza cristale cand temperatura scade sub -7°C, ceea ce blocheaza alimentarea motorului.
 

Or, EVO Diesel asigura functionarea si la temperaturi de pana la -38°C si, in plus, prin componenta antioxidanta, aditivii impiedica spumarea si formarea parafinei, asigurand atat pornirea usoara, cat si functionarea lina la temperaturi geroase, cu performante deosebite chiar in conditii de frig extrem.
Si recomandarile nu se opresc aici:
•  Inainte de a actiona demarorul, asteptati stingerea martorului „bujii incandescente” din bord. Daca temperatura este extrem de redusa, puteti repeta punerea contactului pentru incalzirea suficienta a aerului din motor.
•  Evitati activarea simultana a consumatorilor electrici la pornirea motorului – instalatia audio, degivrarea, aeroterma, sistemul de lumini, stergatoarele, etc – pentru a proteja acumulatorul, care nu poate functiona la capacitate maxima in conditii de ger. Nu pastrati consumatorii activati, cu motorul oprit, decat daca este strict necesar.
•  Dupa pornire asteptati 2-3 minute inainte de a pleca de pe loc – lichidul de racire, uleiul din motor si din cutia de viteze se incalzesc si la o temperatura mai apropiata de cea optima de functionare.
•  Dupa punerea in miscare, pentru a proteja si mari durata de viata a motorului si transmisiei, precum si pentru evitarea patinajelor, este indicat sa nu turati excesiv motorul si sa efectuati schimbarea vitezelor la o turatie redusa – la majoritatea motoarelor diesel, sub 2.000 de rotatii pe minut.

Pentru un plus de vizibilitate e bine sa se tina cont de urmatoarele:
•  Aeroterma trebuie setata la treapta maxima.
•  Temperatura trebuie reglata la nivelul maxim de caldura.
•  Pentru autovehiculele cu sisteme manuale trebuie pornit compresorul aerului conditionat.
•  Trebuie dezactivata recircularea aerului.
•  Este util sa fie deschis cativa centimetri geamul soferului.
Iar pentru a evita problemele de pornire a motoarelor specialistii auto recomanda:
•  Pe cat posibil, faceti plinul, deoarece o cantitate mai mare de carburant in rezervor se raceste mai lent. In plus, daca mentineti rezervorul plin nu ramane loc pentru aer care poate condensa – picaturile de apa se scurg in motorina, ii deterioreaza calitatea si pot ingheta apoi in filtrul de carburant.
•  Porniti periodic motorul. In timpul functionarii motorului, carburantul din rezervor si cel recirculat din motorul cald se amesteca, prin asa numita conducta de retur.
•  Verificati, curatati periodic sau inlocuiti filtrul de carburant.
•  Verificati la un service autorizat daca filtrele cu care este dotat autovehiculul respecta recomandarile producatorului pentru Romania.
•  Pentru a usura pornirea, este necesar sa aveti acumulatorul in stare perfecta.
•  In limita posibilitatiilor, parcati vehiculele in spatii inchise, ferite de inghet, sau macar adapostite de vant si viscol.
•  Calitatea si starea uleiului de motor pot afecta pornirea la rece a vehiculelor.
•  Starea tehnica precara a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate ingreuna pornirea la rece.
In plus, soferii care pornesc la drum in conditii de ger si viscol trebuie sa aiba asupra lor o trusa care sa contina: lanturi antiderapante adecvate, sac de nisip, sare, lopata pentru zapada, perie de zapada, racleta pentru gheata, prosoape de hartie, o patura calduroasa, haine de schimb, mancare si apa pentru situatii de urgenta. Este foarte important ca, inainte de a pleca la drum, sa curete masina de zapada, sa foloseasca substantele si dispozitivele adecvate pentru dezghetarea geamurilor astfel incat sa aiba asigurata vizibilitate maxima si sa se asigure ca au echipat automobilul cu pneuri adaptate conditiilor meteo si cu un grad de uzura cat mai redus.

Articole similare

Ad