Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Curtea de Apel din Toulouse confirma o amenda pentru pauza saptamanala normala luata in cabina

La un an dupa primele doua amenzi luate in Franta de firme din Romania ale caror soferi au fost surprinsi luand pauza saptamanala normala in cabina, una dintre ele ne-a trimis decizia instantei de judecata, cu intentia de a-si informa si avertiza colegii de breasla in legatura cu faptul ca autoritatile franceze se considera indreptatite sa sanctioneze astfel de fapte si ca sistemul juridic din Franta sustine si el aceste demersuri.
In ultimul timp, asa cum arata reprezentantii firmei de transport amendate, s-au cheltuit sume foarte mari de bani pentru cazarea soferilor la hotel, iar „decizia instantei confirma faptul ca vom continua in aceeasi directie“.
 

Concret, Curtea de Apel din Toulouse a dat o Ordonanta penala corectionala in urma anchetei realizate de Directia Regionala a Mediului, a amenajarii si locativa din Midi-Pyrénée, Antena din Foix, impotriva transportatorului roman, acuzat ca a comis, la Foix, in februarie 2015, infractiunea de „organizare a conditiilor de munca a soferilor angajati de catre o intreprindere de transport rutier fara a avea grija ca timpul de pauza saptamanal normal sa fie luat in afara vehiculului, fapte prevazute de art. L.3315-4-1 1°, art. L.3313-3, art. L.3315-6 din Codul Transportatorilor art. 4 H), art. 8, art. 10 2°, 3° din Regulamentul CE din 15.03.2006 si pedepsite de art. L.3315-4-1 l. 1 din Codul Transporturilor“.
De asemenea, s-a tinut cont de rechizitiile procurorului Republicii din aprilie 2015, care arata ca, „din ancheta politiei judiciare rezulta ca faptele reprosate impotriva prevenitului sunt stabilite si ca informatiile in ceea ce priveste personalitatea sa si in special obligatiile si veniturile sale sunt suficiente pentru a permite determinarea pedepsei, ca nu apare necesar, tinand cont de gravitatea faptelor, de a pronunta o pedeapsa de inchisoare sau o pedeapsa de amenda superioara celei fixate de articolul 495-1 si ca recursul la procedura de ordonanta corectionala nu este de natura sa poarte prejudiciu drepturilor firmei“.
Din aceste motive, Curtea de Apel din Toulouse declara firma de transport vinovata de faptele care ii sunt reprosate si o condamna la plata unei amenzi de 3.969 de euro pentru organizarea conditiilor de munca a soferilor angajati de catre o intreprindere de transport rutier fara a avea grija ca timpul de pauza saptamanal normal sa fie luat in afara vehiculului.
De asemenea, conform articolelor 707-2, 707-3 si R55-2 din Codul de procedura penala, daca plata amenzii se face intr-un termen de o luna de la data trimiterii scrisorii recomandate de notificare, suma totala datorata va fi diminuata cu 20%, dar pana la limita a 1.500 de euro.
Iar in caz de recurs impotriva acestei decizii sumele platite pot fi restituite la cerere.
Transportatorul a fost informat cu aceeasi ocazie ca dispune de 45 de zile incepand cu data notificarii pentru a emite opozitie acestei ordonante. Declaratia de opozitie poate fi facuta sau prin declaratie la grefa tribunalului corectional unde a fost restituita ordonanta sau prin scrisoare recomandata cu acuzare de receptie adresata procurorului Republicii pe langa acest tribunal. Opozitia va permite ca afacerea sa fie judecata de catre tribunalul corectional in timpul unei audiente publice pe parcursul careia firma poate fi asistata de un avocat ales sau numit din oficiu. In cazul unei opozitii in ceea ce priveste dispozitiile civile, afacerea va fi judecata de tribunalul corectional numai in ceea ce priveste interesele civile in cursul unei audiente cu un singur judecator. In acest caz, daca tribunalul corectional va declara firma vinovata de faptele ce-i sunt reprosate, va avea posibilitatea de a pronunta impotriva administratorului ei o pedeapsa de inchisoare daca aceasta este expusa unui delict ce face obiectul unei ordonante. Daca firma din Romania emite opozitie impotriva acestei ordonante poate renunta totusi la ea pana la inceputul audientei si atunci trebuie sa plateasca suma la care a fost condamnata prin ordonanta penala si nu mai poate face o noua opozitie.
Daca ati fost controlati sau amendati in Franta pentru pauza saptamanala normala, va rugam sa ne scrieti pe adresa office@traficmedia.ro sau sa ne sunati la 021.7770698/99.

Articole similare

Ad