Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La numai o săptămână de la momentul părăsirii pieței unice și uniunii vamale de către Regatul Unit încep să se vadă consecințele asupra mișcării bunurilor și comerțului.

Furnizorul de servicii de coletărie DPD a suspendat temporar livrările din Marea Britanie către continentul european și Irlanda din cauza birocrației vamale sporite. În consecință, 20% din colete, trimise fără declarație vamală corespunzătoare, ar trebui returnate expeditorilor.

Există, de asemenea, dificultăți și pentru retailerii din industria textilă ale căror bunuri sunt adesea fabricate în Asia. Conform Acordului, hainele și accesoriile din, de exemplu, Bangladesh sau Cambodgia, vor fi supuse taxelor vamale dacă sunt livrate din Regatul Unit pe insula Irlanda sau pe continent. Pe lângă Irlanda, membră a UE, noile norme se aplică și Irlandei de Nord, parte a Regatului Unit. În consecință, companiile John Lewis și TK-Maxx au suspendat temporar livrările către Irlanda de Nord, iar Debenhams și-a scos magazinul online din Irlanda de pe internet.

Există, de asemenea, probleme pentru exportatorii de pește și fructe de mare, care acum trebuie să completeze declarații elaborate. În plus, există și probleme cu sistemele informatice și confuzie cu privire la noile reglementări, iar în cazul în care mărfurile perisabile nu pot fi exportate la timp, acestea trebuie aruncate. “Am putea vedea într-un interval foarte scurt de timp distrugerea unei industrii vechi de secole care reprezintă o parte semnificativă a economiei Scoției”, a declarat Donna Fordyce, directorul Seafood Association din Scoția.

Și în Irlanda de Nord, consumatorii simt deja efectele Brexitului în supermarketuri, oamenii ajungând să se plângă de rafturile goale. În special în cazul produselor proaspete apar perturbări ale lanțului de aprovizionare. Companiile nu sunt sigure ce formulare sunt necesare pentru import și atunci preferă să își amâne livrările, în special când e vorba despre produse proaspete.

Cel mai mare proprietar de camioane din Europa, Girteka Logistics, a avertizat că ar putea opri livrările către Marea Britanie dacă Brexit-ul va declanșa haos la graniță. O astfel de acțiune ar putea periclita aprovizionarea cu produse proaspete a supermarketurilor, punctează Bloomberg.

La numai două săptămâni de momentul în care Marea Britanie părăsește piața unică UE, Kristian Kaas Mortensen, executiv la Girteka Logistics, a declarat că se așteaptă la cozi de până la 50 km în frontieră, fapt ce i-ar putea forța firma, care deține 7.500 de camioane, dar și pe concurenții săi, să limiteze cursele spre Marea Britanie.

Indiferent de semnarea sau nu a unui acord, Anglia le-a transmis companiilor să se pregătească de treceri mult îngreunate prin frontieră în ianuarie, scenariul cel mai grav sugerând o coadă de 7.000 de camioane în portul Dover. Mai mult, guvernul britanic învinovățește companiile că nu au depus suficiente eforturi pentru a se pregăti pentru noile controale vamale și documente care vor fi necesare după 31 decembrie. „La ce folosește să te pregătești, când nici măcar nu poți ajunge pe teritoriu? Mai degrabă încerci să eviți situația în următoarele luni”, este de părere Mortensen.

Girteka Logistics însă nu este un caz singular. Asociația Road Haulage (RHA) spune că un număr de transportatori din UE nu vor efectua livrări în Marea Britanie în ianuarie. Potrivit RHA, costul menținerii camioanelor și șoferilor acestora în așteptare timp de 24 de ore poate să nu compenseze valoarea contractelor lor. În plus, întârzierile vor afecta mărfurile perisabile, precum bananele și somonul, care pot expira în tipul așteptării. „Haosul și imprevizibilitatea pot duce la alocarea capacității de transport către alte piețe, lăsând supermarketurile din Marea Britanie cu rafturile goale.”