Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Unul dintre pilonii tranziției energetice, care ar putea reduce, de asemenea, importurile de gaze naturale, este utilizarea hidrogenului ca suport pentru energia electrică produsă din surse regenerabile. Acesta poate fi transportat pe nave speciale pentru containere, iar utilizarea containerelor ar face lanțul logistic mai rapid și mai eficient, deoarece permite ca hidrogenul să fie transportat direct de la locurile de producție, care vor fi adesea platforme eoliene offshore, la cele de consum final.

La acest lucru lucrează compania energetică norvegiană Gen2 Energy împreună cu proiectantul de nave Sirius Design & Integration pentru a dezvolta o navă container încărcată cu hidrogen comprimat. Nava de containere va avea o lungime de aproximativ 190 m, oferind o capacitate de încărcare de 500 de unități de 40 de picioare. Hidrogenul va fi, de asemenea, sursa de energie pentru deplasarea navelor. Gen2 Energy spune că proiectul pentru primele 2 nave container este „în plină desfășurare”.

Aceste prime unități vor fi folosite pentru a transporta hidrogenul produs de marea uzină pe care compania energetică o construiește la Mosjøen, în Norvegia, care va fi exportat în nordul Europei. Pe lângă dezvoltarea navei, Gen2 Energy, în colaborare cu Dnv și Hyex Safety, aplică o abordare bazată pe riscuri pentru a identifica cerințele și recomandările pentru proiectare, cu scopul de a obține în cele din urmă o aprobare de principiu (AiP).