Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Deși industria transporturilor se plânge de mult de criza de șoferi profesioniști, mai ales de oameni tineri care să facă schimbul de generații, problema nu s-a rezolvat, ci s-a agravat, așa cum subliniază și asociația spaniolă a transportatorilor FETRANSA.

Lipsa accesului la profesie este o problemă la nivel mondial și vine într-un moment în care perioada grea a pandemiei se pare că a trecut și se dorește redresarea economiei.

Marea Britanie a fost una dintre primele țări europene care au remarcat această problemă când numeroase magazine și supermarket-uri au fost slab aprovizionare din cauza lipsei de șoferi profesioniști, iar în SUA sunt numeroase firme care caută cu disperare șoferi în străinătate pentru a face față comenzilor în creștere.

Federațiile spaniole ale transportatorilor sunt îngrijorate de faptul că și țara lor ar putea ajunge în curând să se confrunte cu această problemă la un nivel îngrijorător dacă guvernul și comunitățile autonome nu aplică măsuri care să combată lipsa de personal calificat din companiile de transport.

De curând a fost lansat în Castilla și Leon un proiect pilot pentru a promova angajarea în transporturi, proiect prin care se acoperă 75% din costurile obținerii permiselor de conducere categoriile C și C+E și certificatului de formare profesională.

Modelul din această comunitate ar putea fi un exemplu de urmat și ar ajuta cu siguranță la atragerea de tineri interesați de profesia de șofer profesionist, dar care nu pot acoperi singuri aceste costuri.

Un alt aspect care ar diminua criza de șoferi ar fi interdicția ca șoferii să încarce și să descarce marfă, una dintre revendicările foarte vechi ale transportatorilor, care ar îmbunătăți condițiile de muncă ale șoferilor și ar face această meserie mai atractivă.