După ce Guvernul a fost de acord cu o compensare a prețului la carburanți pentru marii cumpărători de motorină, firmele de transport mărfuri și persoane, Nicolae Ciucă a anunțat ieri o compensare de 50 de bani pe litru la carburanți și pentru întreaga populație, care se va aplica direct la pompă între 1 iulie și 1 octombrie.
„Măsura a fost adoptată și de alte țări, implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat”, a spus Ciucă.
El a precizat că această decizie a fost luată „pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant”.
Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei.
La finalul celor trei luni, guvernul va analiza dacă e nevoie de un nou set de măsuri și în special cea de plafonare a prețurilor la combustibili, ca urmare a unei posibile creșteri a prețurilor, astfel încât furnizorii de produse petroliere să își plătească partea, cei 25 de bani pe care Guvernul i-a obligat să-i compenseze din prețul achitat de cumpărători, așa cum prognozează cei mai mulți experți„Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii”, a precizat Ciucă.
Coaliția de guvernare a stabilit ieri instituirea unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de 3 luni, începând din luna iulie.
Potrivit Monitorului prețurilor, prețurile la carburanți erau joi, 23 iunie, în jur de 9,2-9,54 lei/litru la motorina standard/premium, respectiv 8,65 lei/litru la benzina standard.
Cum a evoluat prețul barilului de petrol în ultimele 3 luni
La începutul lunii martie, la două săptămâni după începerea războiului în Ucraina, prețul barilului de petrol a crescut până la 122 de dolari, valori la care se regăsește pe 11 martie, dar și pe 25 martie. În luna aprilie, prețul barilului scade spre 100 de dolari și nu depășește valoarea de 105 dolari.
Spre finalul lunii mai, barilul ajunge la 117 dolari, pentru ca pe 10 iunie să atingă nivelul de 127 de dolari.
02.10.2020
Ultimul număr: Octombrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit