Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rusia ia în considerare interzicerea intrării camioanelor europene începând cu 1 octombrie anul acesta, potrivit agenției de presă rusești de stat Interfax. Ministerul rus al Transporturilor va finaliza un proiect de decret privind noile sancțiuni până la 1 august.

La începutul lunii iunie, Asociația Rusă a Transportatorilor Rutieri Internaționali (RAIRC) a înaintat o petiție președintelui rus Vladimir Putin prin care solicita introducerea de sancțiuni împotriva companiilor europene de transport, ca răspuns la interdicția impusă camioanelor rusești de a trece granița europeană în aprilie 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Până la începutul lunii iunie, transportatorii ruși de automobile au înregistrat o pierdere de 9 miliarde de ruble (150 de milioane de dolari) din cauza acestor sancțiuni.

Transportatorii ruși au fost nevoiți să vândă active din cauza pagubelor suferite ca urmare a sancțiunilor UE privind circulația transfrontalieră. RAIRC a estimat că firmele europene de transport “profită de poziția lor de monopol pe piață”, după ce și-au mărit tarifele pentru livrarea de mărfuri către și dinspre Rusia de patru sau cinci ori, în comparație cu nivelurile de dinaintea interdicției.

Prin introducerea, la reciprocitate, a sancțiunilor privind circulația camioanelor, Rusia ar putea forța transportatorii europeni să recurgă la “schema belarusă”, care presupune recuplarea semiremorcilor la frontieră sau reîncărcarea încărcăturii la terminalele vamale de la frontieră. Și asta pentru că guvernul belarus a interzis camioanelor europene să treacă granița sa la 16 aprilie, ca răspuns la o măsură similară luată de UE.

Cu toate acestea, ziarul rusesc Kommersant a raportat că schema belarusă nu poate fi numită de succes, deoarece fie recuplarea semiremorcilor, fie reîncărcarea încărcăturii necesită mult timp și efort. Kommersant a informat că mai mulți transportatori europeni au renunțat la furnizarea de încărcături către Rusia prin Belarus și au trecut la livrări directe prin frontiera dintre Rusia și UE în regiunea baltică.

Importurile rusești de vehicule finite din Europa aproape că s-au oprit din cauza sancțiunilor. Compania rusă de consultanță Avtostat estimează că Rusia a importat luna trecută 8.271 de vehicule, în principal din China și Japonia. Cele mai multe au vândut Chery (2.296 de unități), Geely (1.390) și Hyundai (1.159).

Avtostat estimează că, pentru acest an, vânzările de vehicule în Rusia vor ajunge la aproximativ 690.000 de unități într-un scenariu optimist, dar ar putea fi de până la 505.000 față de 1,54 milioane de unități în 2021.

Situația este complicată și pentru importurile de piese auto. Costul livrării unui container din Europa în Rusia a urcat vertiginos de la 3.200 de euro (3.275 de dolari) la începutul anului 2022 la 11.000 de euro (11.255 de dolari) în mai 2022.