Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Licitatia PMB, amanata dintr-o neglijenta

Toata industria de profil a intrat in vrie, dupa ce Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat in iulie ca va achizitiona 400 de autobuze urbane, de 10,8, 12 si 18 m lungime. Comanda nu este deloc de neglijat, astfel ca nu mai putin de 15 companii si-au anuntat intentia de participare. Termenul scurt de depunere a ofertelor a agitat si mai tare spiritele, fiind facute pregatiri intense, solicitate lamuriri etc. Initial s-a stabilit 14 august, orele 16:00, dupa care s-a revenit cu o prelungire de doua zile, din cauza „liberelor“ din 14 si 15.
 

Dar de aici a aparut toata incurcatura: desi PMB a comunicat catre Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei ca noul termen limita pentru primirea ofertelor este 16 august, orele 16:00, modificarea datei nu a fost facuta si manual in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), astfel ca softul a anulat automat licitatia dupa 14 august, pe motiv ca nu era inscris niciun ofertant. (n.r.: pe site erau inregistrate oferte partiale, cele financiare fiind, de regula, incarcate in ultima zi). Angajatii PMB responsabili cu organizarea licitatiei s-au multumit cu publicarea unui anunt tip erata de prelungire a termenului de depunere, fara a mai verifica daca modificarea a si fost operata sau nu in final.
Anularea licitatiei din cauza unei „disfunctionalitati“ tehnice este cel putin frustranta pentru furnizori, mai ales ca eforturile facute au fost uriase. Procedura in sine de depunere a documentatiei e un chin, pentru ca fiecarui document dintre sutele care compun oferta finala i se aplica o semnatura electronica, iar apoi, in varianta semnata, toate se incarca pe SEAP. Intregul proces poate dura zile intregi. Pe langa pierdere de timp, stres si nervi, multi dintre ofertanti ar putea avea si pierderi financiare, din cauza expirarii valabilitatii scrisorii de garantie bancara. Dupa cum se stie, pentru a putea participa la licitatie, fiecare ofertant trebuie sa prezinte scrisoarea de garantie, a carei valoare e de 10% din bugetul achizitiei. Numai ca in acest caz doar comisionul bancii pentru eliberarea documentului a fost de circa 25.000 de euro. Cine se descurca sa-si negocieze eliberarea unei alte scrisori de garantie peste o luna in aceiasi bani, bine, cine nu, ghinion.
Conform noului calendar de achizitie, termenul limita de depunere a ofertelor este 21 septembrie, orele 16:00, iar PMB are la dispozitie inca o luna dupa aceea pentru evaluare. Sa speram ca nu vor mai fi probleme, mai ales ca mai sunt cateva lucruri in caietul de sarcini care ridica semne de intrebare: acordarea a 5 puncte pentru ofertantul care are angajati in service ce au beneficiat de formare profesionala cu finantare europeana  – prevedere total irelevanta si greu de verificat daca va mai fi respectata post-licitatie – sau clarificarea (ulterioara) privind obligatia operarii directe a service-ului autorizat detinut in Bucuresti si nu prin intermediul unui tert (la fel, total irelevant).

Articole similare

Ad