Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Certificatul A1 este obligatoriu pentru toti soferii care intra in Franta de la 1 aprilie

De la 1 aprilie toti soferii care fac transport international trebuie sa detina la bord certificatul A1 la intrarea pe teritoriul Frantei, potrivit Legii Macron. Certificatul A1 dovedeste ca asigurarile sociale ale lucratorului mobil sunt platite in statul membru de rezidenta sau in ricare altul.
Certificatul A1 trebuie sa fie tinut la bordul vehiculului sau prezentat, in cazul unui control, autoritatilor prin intermediul reprezentantului companiei in Franta.
 

In Romania certificatul A1 este eliberat de Casa Nationala de Pensii. Procedura de obtinere a documentelor portabile A1 se regaseste pe site-ul CNPP, dosarul care se transmite institutiei trebuie sa contina documentele care sunt indicate pe cererea care se descarca accesand link-ul https://www.cnpp.ro/documentul-portabil-a1 (se utilizeaza Cererea pentru societati comerciale – cazuri de pluriactivitate).
Documentele portabile A1 se elibereaza dupa analizarea documentelor din dosar si verificarea conditiilor la care s-a facut referire in prezentarea cadrului legal.
Perioada de valabilitate a A1 este inscrisa in acesta – determina legislatia de securitate sociala in care se regasesc lucratorii in urmatoarele 12 luni calendaristice, formularele fiind reinnoite dupa trecerea celor 12 luni si reanalizarea situatiei (sunt cazuri in care se emit documente portabile si pentru perioade mai scurte, in functie de contractele prezentate, de situatia in care s-a aflat compania si de alti factori).
Termenul de solutionare este de 30 de zile de la data completarii dosarului. Nu se percep taxe la emiterea A1. Dosarul poate fi depus fie in zilele de lucru cu publicul (luni si joi, in intervalul orar 8:30-16:00), fie expediat prin posta sau firme de curierat. Pentru informatii suplimentare, Directia Relatii Internationale poate fi contactata la telefon 021.311.80.47, in zilele de marti si miercuri, intre orele 10:00-14:00.

Mai multe despre acest subiect vom discuta cu ocazia conferintei Tranzit de pe 7 aprilie, de la Cluj.

Articole similare

Ad