Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Se optimizeaza alocarea autorizatiilor de transport

La nivelul Directiei Rutiere a Ministerului Transporturilor este in curs de modificare HG 1173/2003 privind atribuirea electronica a autorizatiilor de transport marfa. Proiectul de act normativ prevede simplificarea modului de distribuire a autorizatiilor, insa se asteapta si propuneri din partea transportatorilor, a aratat Lizeta Volcinschi. Este vizata atat componenta tehnica, cat si procedura de eliberare a autorizatiilor.
 

De asemenea, se doreste diminuarea amenzilor si introducerea avertismentului, pentru ca de multe ori sunt motive obiective pentru care operatorii nu reusesc sa returneze autorizatiile in termenul de 45 de zile, a explicat Volcinschi. Cel mai important, trebuie imbunatatit sistemul de alocare a autorizatiilor terta-tara, in special pe destinatiile cele mai solicitate, astfel incat sa nu se mai faca stocuri la operatori.
In ceea ce priveste distributia autorizatiilor CEMT pentru 2016, calendarul pentru urmatoarea atribuire va incepe in 9 noiembrie a.c., iar de la inceputul lunii acesteia va fi publicat pe site-ul MT si ARR. Este interesant de stiut ca in 2015 nu au fost atribuite toate autorizatiile, din lipsa de cereri. Acest lucru nu va influenta contingentul pentru anul viitor, mai ales ca MT a luat masura sa includa contingent distinct pentru Euro VI sigur. In plus, se va tine cont si de restrictiile impuse de Federatia Rusa. Astfel, pentru 2016, cota de autorizatii CEMT „de baza“ este de 188, transpusa in 1.776 de autorizatii, din care 140 pentru Euro IV sigur si 1.420 pentru Euro V sigur si restul pentru Euro VI sigur. De subliniat faptul ca pentru Euro VI coeficientul de multiplicare este x12, acesta urmand sa se mentina pentru trei ani. Pentru Euro V ramane coeficientul x10, iar pentru Euro IV, x5.
Se mentin restrictiile pe Federatia Rusa, unde in continuare nu vor putea fi folosite vehicule Euro 4. Comisia mixta cu partea rusa este programata pentru inceputul lui noiembrie si reprezentantii MT sunt decisi sa clarifice o serie de aspecte referitoare la utilizarea autorizatiilor CEMT de catre operatorii de transport romani. In decembrie va avea loc si comisia mixta cu Ucraina. MT are in plan suplimentarea contingentului de autorizatii terta-tara pe cele doua relatii.
In ceea ce priveste tertele de Turcia se doreste organizarea unei comisii mixte la inceputul anului viitor.

Articole similare

Ad