Pentru prima data, dupa zece ani de restrictii, recunoasterea internationala a Romaniei ca tara libera de pesta porcina clasica reprezinta o sansa reala de dezvoltare a sectorului de crestere a porcilor, apreciaza Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), care saluta decizia Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor de a acorda Romaniei statutul detara libera de pesta porcina clasica.
„Felicitam autoritatile statului si, deopotriva, fermierii, care au demonstrat ca, in Romania, fermele comerciale de crestere a porcilor au implementat si mentin standarde sanitar veterinare inalte iar supravegherea, monitorizarea si controlul in sectorul carnii de porc sunt o garantie pentru procesatorii, comerciantii si consumatorii din orice tara.
Este rezultatul unui efort indelungat din partea autoritatilor sanitare veterinare centrale si locale, a fermierilor, a medicilor veterinari din sectorul suin, de a implementa si aplica programe la nivel national sau personalizate, conditii de biosecuritate si supraveghere in cresterea, protectia si circulatia porcilor in tot sectorul suin prin care se asigura un status corespunzator de sanatate a animalelor si trasabilitatea carnii de porc“, se arata in comunicatul emis de APCPR.