Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rompetrol Rafinare a terminat lucrările de refacere a rafinăriei Petromidia

Rompetrol Rafinare, parte a KMG International Group (Rompetrol), a început repornirea unităților de producție de la rafinăria Petromidia Năvodari. Acest proces a urmat finalizării la timp a lucrărilor de întreținere, recertificare și modernizare a unităților. Instalațiile vor fi integrate treptat în fluxul de producție, urmând să atingă capacitatea optimă într-un timp scurt.

Compania a finalizat cu succes repornirea celei mai mari rafinării din România, conform graficului stabilit și comunicat tuturor acționarilor. Lucrările au început pe 8 martie și s-au desfășurat conform planului.

„Returul din acest an a fost foarte complex, cu mai multe programe de upgrade concepute pentru a ne susține obiectivele operaționale și de siguranță. Au fost mobilizate cele mai relevante companii din industrie care operează în regiune și, prin eforturile colegilor noștri de la Rompetrol Rafinare și Rominserv, reluăm în condiții optime unul dintre principalii piloni ai stabilității energetice în România.”,

a precizat Florian Daniel Pop, General Manager Rompetrol Rafinare.

Lucrările au fost coordonate de Rominserv, antreprenorul general al Grupului KMG International (Rompetrol). Rominserv s-a asigurat că toate proiectele, indiferent de mărime și importanță operațională, au fost executate de subantreprenori conform cerințelor Rompetrol Rafinare, beneficiarul lucrărilor de turnaround.

„Specialiştii Rominserv au fost la faţa locului în fiecare zi, timp de aproape două luni, şi au supravegheat fiecare acţiune întreprinsă de firmele subcontractate. În spate stă o muncă laborioasă care a început la sfârșitul turnaround-ului în 2022. Un turnaround presupune eforturi și investiții majore, pe care trebuie să le coordonăm după programul impus de contextul pieței, care are nevoie de o rafinărie funcțională la capacitate mare.”,

a completat Daniel Brînzoi, Director General Rominserv.

Proiectele de dezvoltare în cadrul procesului de turnaround la rafinăria Petromidia Năvodari au fost realizate în urma unei investiții de aproximativ 85 de milioane de dolari, care au vizat înlocuirea reactoarelor, precum și modernizarea și schimbarea unor componente și subansambluri din unitatea de Hidrogen, respectiv unitatea de Cocsare Întârziată. Mai mult, la acestea s-au adăugat și finalizarea lucrărilor de reconstrucție a unității de Hidrocracare Ușoară (MHC).

Lucrările au fost efectuate cu sprijinul a peste 30 de companii subcontractate din România și alte țări europene, toate având o vastă expertiză în proiecte de asemenea anvergură. Pe parcursul întoarcerii, reprezentanții acestor companii au avut întâlniri operaționale și de protecție a muncii cu specialiști de la Rompetrol Rafinare și Rominserv, în conformitate cu politicile de siguranță și securitate ale Grupului KMG International.

În perioada de turnaround, Rompetrol Rafinare a asigurat combustibilul necesar pe piața internă și a susținut livrările de produse petroliere conform contractelor comerciale în vigoare, utilizând stocuri proprii și sprijinul diviziei de tranzacționare a KMG International Group (Rompetrol).

Pentru 2024, Rompetrol Rafinare își propune să prelucreze aproximativ 5 milioane de tone de materii prime, obținând randamente și volume mari de produse albe, așa cum 2,19 milioane de tone de motorină și 1,34 milioane de tone de benzină.

Acționarii relevanți ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Articole similare

Ad