Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legea canabisului în Germania: valoarea limită pentru șoferi se actualizează

La o lună și jumătate de la autorizarea canabisului pentru adulți, se aduc amendamente și completări ulterioare în Bundestag, așa cum s-a promis. Printre acestea se numără o limită pentru conducătorii auto, interdicția de a conduce sub influența alcoolului în timp ce consumă canabis, reguli pentru șoferii începători și noi reglementări pentru cluburile de cultivare, care vor fi posibile începând cu luna iulie. Printre altele, scopul este de a împiedica înființarea unor mari plantații de canabis în Germania. În acest scop, vor fi modificate Legea privind canabisul pentru consumatori, care abia a intrat în vigoare în aprilie, Legea privind circulația rutieră, Ordonanța privind permisele de conducere și Ordonanța privind catalogul de amenzi.

Statele federale nu au permis ca legea privind canabisul să treacă cu mare dificultate de Bundesrat. În schimb, guvernul federal le promisese modificări ulterioare. Actualul proiect de lege nu va fi încă adoptat de Bundestag pe 16 mai, dar va fi dezbătut pentru prima dată. Data exactă a intrării în vigoare este încă deschisă.

Valoarea limită pentru conducătorii auto

Similar limitei de 0,5 la mie pentru alcool, urmează să fie introdusă o limită și pentru canabis. Până în prezent, simpla detectare a ingredientului activ a fost suficientă pentru amenzi sau puncte în Flensburg; în jurisprudență s-a stabilit o valoare scăzută de un nanogram de tetrahidrocannabinol (THC – ingredientul activ intoxicant al canabisului) pe mililitru de sânge. În viitor, limita va fi de 3,5 nanograme. Potrivit modificării catalogului de amenzi propuse în proiectul de lege, oricine se află încă la volan riscă o amendă de 500 de euro și o interdicție de a conduce timp de o lună. Totuși, amenzile ar putea fi și mai mari. Proiectul specifică un interval al amenzilor de până la 3.000 de euro.

Comparabil cu 0,2 la mie de alcool în sânge

De la valoarea de 3,5 nanograme, conform stadiului actual al științei, un efect relevant pentru siguranța rutieră la conducerea unui autovehicul nu este îndepărtat, dar este clar sub pragul de la care începe un risc general de accident. Limita nu ar trebui să se aplice persoanelor cărora li s-a prescris și care consumă canabis din cauza unei boli.

Proiectul de lege pornește de la premisa că o afectare a traficului la 3,5 nanograme pentru consumatorii ocazionali este aproximativ echivalentă cu cea a unei persoane cu 0,2 la mie de alcool în sânge. Controalele urmează să fie efectuate – acolo unde sunt disponibile – cu teste de salivă.

Tabu privind consumul mixt înainte de a conduce și interdicție de canabis pentru șoferii începători O interdicție de consum de alcool pentru consumatorii de canabis va fi, de asemenea, introdusă. Oricine fumează un joint și bea o bere ar trebui să lase mașina acasă. În cazul în care se atinge limita de 3,5 nanograme și se detectează și alcool, se aplică în general o amendă de 1.000 de euro și o lună de interdicție de conducere, potrivit proiectului de lege, cu amenzi de până la 5.000 de euro. Acest lucru este menit să țină cont de pericolul deosebit pe care îl prezintă consumul mixt de canabis și alcool. La fel ca în cazul alcoolului, va exista o interdicție de canabis pentru șoferii începători aflați în perioada de probă și pentru posesorii de permise de conducere sub 21 de ani. În plus față de un punct la Flensburg, există în general o amendă de 250 de euro.

Articole similare

Ad