Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companii germane și românești analizează oportunitățile și potențialul economic din Bucovina

Autoritățile locale din Suceava, împreună cu Ministerul Finanțelor, au promis sprijin pentru companiile interesate să investească în zonă, în cadrul unei vizite de două zile a reprezentanților a șase companii din Germania și România. Vizita, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) în parteneriat cu Primăria Orașului Siret și Consiliul Județean Suceava, a inclus întâlniri cu actori economici și academici locali, precum și cu firme germane deja prezente în regiune. Pe lângă programul de vizite, punctul culminant al delegației a fost conferința „Hotspot Bucovina”, organizată la Siret, în noul Parc Științific și Tehnologic al orașului.

„Vizita e un semnal important și vă aștept demult. Suntem foarte deschiși ca această zonă să se reindustrializeze. Județul pe care îl reprezint e din păcate campion la exportul de forță de muncă. Totuși oamenii de afaceri încep sa se uite mai atent și în această parte de țară. Eu vreau ca investitorii să treacă și Carpații, aveți garanția ca suntem parteneri, știm ce doriți.”,

a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, în deschiderea conferinței de la Siret. Totodată, a adăugat că autoritățile pregătesc dezvoltarea zonei inclusiv prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și prin proiecte de cale ferată și autostradă, care să ajute la viitoarea reconstrucție a țării vecine.

„Sperăm să sporim activitatea noastră și să creștem prezența germană aici. Ne dorim cu toții ca oamenii să nu mai plece către alte zone din România sau în străinătate, dar pentru asta trebuie să le dăm motive să rămână. Vedem în acțiunea de azi un pas înainte în încercarea de a stimula oamenii să stea aici.”,

a completat la rândul său, directorul general al AHK România, Sebastian Metz care și-a exprimat încrederea că legăturile economice dintre Moldova și restul României încep să fie vizibile. 

Una din măsurile luate de autorități pentru atragerea de investiții este construirea, cu fonduri europene, a Parcului Științific și Tehnologic de la Siret, finalizat în decembrie anul trecut.

„Aici sunt investiții făcute de Primăria Siret, împreună cu Consiliul Județean Suceava și Universitatea din Suceava, cu scopul de a oferi un mediu prietenos oamenilor de afaceri. Ne dorim ca parcul industrial să fie plin de agenți economici, deoarece întreaga Bucovină prezintă multe avantaje pentru oamenii de afaceri.”,

a declarat primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, în deschiderea evenimentului.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Alin Marius Andrieș a subliniat că investitorii vor găsi un partener în ministerul pe care îl reprezintă și în tot guvernul României: „Guvernul României are printre obiective susținerea investițiilor. Avantajele României sunt stabilitate politică și socială, creștere economică, ce se datorează investițiilor. Pentru 2024 am alocat 7% din PIB pentru investiții, îndreptate în cea mai mare parte către infrastructură. Autostrada A7 este foarte importantă pentru toată Moldova, dar este nevoie și de investiții locale”.

În cadrul panelului de discuții despre potențialul investițional al regiunii, moderat de Sebastian Metz, au fost analizate atuurile economice ale Bucovinei și motivele pentru care investitorii ar trebui să vină aici. Compania Egger, prezentă de mai mulți ani în Rădăuți, a beneficiat de materia primă necesară, resursa umană și posibilitatea de a-și asigura energia din biomasă. Sebastian Popescu, partener la EY Romania, a evidențiat sprijinul oferit de autorități, accesul la fonduri europene nerambursabile, ajutoare de stat, costurile reduse și disponibilitatea unei forțe de muncă tinere.

Reprezentanții ADR Nord-Est au identificat mai multe domenii propice pentru investiții, inclusiv tehnologii pentru mașini și echipamente agricole, industria textilă, biorafinare, industria auto, industria medicală, energie, materiale de construcții și servicii de proiectare. Participanții la panel au subliniat importanța valorificării legăturilor regionale și centrale, dezvoltarea infrastructurii de transport, predictibilitatea fiscală și un dialog deschis între toate părțile implicate, pentru creșterea vizibilității României „pe harta strategică a investițiilor internaționale”.

În a doua parte a evenimentului a avut loc dezbaterea „Învățământul profesional, tehnic și dual în județul Suceava și în orașul Siret”, moderată de Ilinca Pandele, directoarea Departamentului Servicii Membri, Educație și Formare profesională al AHK România. Discuția s-a concentrat pe nevoia companiilor de a avea personal bine pregătit. Prin consorțiile duale finanțate prin PNRR, în care orașul Siret colaborează cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, calificarea forței de muncă în sistem dual se poate realiza atât la nivel liceal cât și universitar, aspect esențial pentru companii. Pentru companii, obținerea de muncitori calificați rămâne esențial, chiar în contextul Industriei 4.0 și al automatizării. Sistemul dual în traseu complet vine în sprijinul lor, reducând eforturile anterioare de pregătire a personalului intern, atât din punct de vedere al resursei umane, cât și financiar. Companiile participante la discuție și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la formarea profesională a tinerilor, oferind dotări pentru parcul tehnologic și concepte de training, inclusiv pentru profesori (formarea formatorilor).

Reprezentanții companiilor au adăugat că investitorii sunt interesați de capitalul uman, concentrându-se pe competențele tinerilor. Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a reiterat angajamentul administrației locale de a atrage investitori și de a oferi suportul necesar în ceea ce privește personalul calificat din regiune.

Conferința Hotspot Bucovina a adunat aproximativ 80 de participanți, printre care personalități din mediul academic, de afaceri, autorități locale, colegii tehnice, camere de comerț, bănci și ONG-uri. Delegația a vizitat diverse locații în cele două zile, inclusiv Parcul Industrial „Bucovina” din Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și companiile Osborn Internațional din Gura Humorului și Egger România din Rădăuți, precum și Parcul Științific și Tehnologic din Siret.

Articole similare

Ad