Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MATE-FIN impresionează la BSDA cu soluții CBRNe inovatoare pentru apărare civilă și utilizare militară

  • Foto: MATE-FIN

MATE-FIN a participat la Black Sea Defense, Aerospace and Security (BSDA-2024), o expoziție internațională de prestigiu în domeniul apărării, aerospațial și al securității. În cadrul BSDA, MATE-FIN a prezentat soluții MIRION (https://www.mirion.com/) care realizează hărți de contaminare în sprijinul populației civile în cazul unui incident nuclear.

Compania românească MATE-FIN are o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei și activează în domeniul nuclear. Fondată de peste 30 de ani de doi experți din cadrul Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele, compania oferă sisteme integrate pentru monitorizarea radiațiilor ionizante, managementul deșeurilor radioactive de joasă și medie activitate, precum și sisteme integrate pentru monitorizarea on-line a Tritiului din locații multiple. Compania are peste 40 de angajați și puncte de lucru în București și Cernavodă, unde operează cel mai important laborator privat de caracterizări nucleare din România.

Compania cu background militar are la baza strategiei de dezvoltare a diviziei MATE-FIN Militar trei direcții, așa cum CBRN (chimic, nuclear, radiologic, bacteriologic, explozibili), EOD (Explosive Ordonance Disposal) și operațiuni speciale. Printre echipamentele dezvăluite la expoziție se numără și spectrometrul chimic mobil MX908, sistemele SCBA SI PARP ale AVON Protection, precum și echipamentele de protecție balistică, inclusiv casca Devtac Ronin, certificată balistic, care permite heads-up display, operatorul primind în ocular imaginea cu punctul vizat de pistol, fără a-și expune corpul.

Divizia MATE-FIN Militar a fost înființată în 2021, MATE-FIN devenind un furnizor important pentru sectoarele de Armată și Protecție Civilă. Divizia Militară se axează pe integrarea tehnologiilor CBRN și EOD, colaborând cu parteneri internaționali, așa cum cu ALFORD Technologies pentru demonstrații și exerciții practice. Alături de ALFORD Technologies (https://www.explosives.net/), MATE-FIN a prezentat într-unul dintre poligoanele aflate în proximitatea capitalei, un exercițiu demonstrativ la care au participat experții EOD ai structurilor cu atribuții în prevenirea și combaterea terorismului la nivel național. Sistemele Alford realizează spărturi controlate în ziduri de la până la 50 cm grosime prin care forțele contra-teroriste pot surprinde agresorii.

Mai mult, compania a prezentat la BSDA sistemul de transmitere video a imaginilor vizualizate de un lunetist și tehnologii avansate pentru forțele speciale, incluzând sisteme de recunoaștere facială care face automat diferențierea dintre amic și inamic, tot astfel și drone tactice UAVTEK (https://www.uavtek.com/).

Prin inovațiile sale, MATE-FIN contribuie semnificativ la securitatea națională și protecția civilă, oferind soluții tehnologice avansate pentru gestionarea situațiilor de criză, inclusiv incidente nucleare și teroriste.

„Un vechi proverb militar spune că «amatorii vorbesc despre tactică, dar profesioniștii studiază logistica». MATE-FIN, prin experții săi, propune tehnologii inovatoare pentru a fi folosite în conflicte militare și crize teroriste, precum și soluții reale pentru protecția civilă în cazul conflictelor cu risc nuclear, fiind și ceea ce am prezentat în cadrul standului nostru de la BSDA.”,

a declarat Constantin Matei, Directorul de dezvoltare al MATE-FIN Militar.

Articole similare

Ad