Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Karsan e-Atak autonom a confirmat în Finlanda

Autobuzul electric autonom Karsan e-Atak, de 8 m lungime, primul vehicul fără șofer de Nivel 4 din lume, dezvoltat de producătorul turc în cooperare cu Adastec, a confirmat în orașul finlandez Tampere. Astfel, după ce a început serviciul pe o rută de 5,5 km, între Haurala și Lampaala, e-Atak autonom este planificat să își extindă ruta în perioada următoare la 10,5 km.

„Vehiculul a confirmat performanțe optime în condiții meteorologice grele, oferind siguranță și confort, datorită tehnologiei avansate. Deși noul traseu, cu 17 stații, include provocări pentru vehiculele autonome, cum ar fi semafoare, intersecții și treceri de pietoni, autobuzul electric autonom le poate depăși cu ușurință. Viteza maximă de deplasare va fi de 30 km/oră în prima parte a rutei, urmând să crească la 40 km/oră în rest”, a declarat Okan Baş, CEO Karsan.

e-ATAK dispune de un număr mare de senzori LiDAR localizați în diferite părți ale vehiculului. În plus, multe tehnologii inovatoare, cum ar fi tehnologia radar avansată în față, procesarea imaginii de înaltă rezoluție cu camere RGB și siguranță suplimentară a mediului datorită camerelor termice se numără printre caracteristicile vehiculului.

Recent, Karsan a mai livrat un autobuz e-Atak autonom companiei finlandeze Remoted, în cooperare cu grupul norvegian VY, una dintre cele mai mari autorități de transport public din țările nordice. e-Atak autonom este în operare din 2022 în Stavanger, Norvegia, dar și în Statele Unite, iar Karsan este în discuție pentru încă șapte proiecte autonome. Dintre acestea trebuie amintit contractul semnat cu aeroportul Rotterdam, din Olanda, unde vor fi livrate până la finalul anului două autobuze electrice autonome pentru transferurile de pasageri.

Articole similare

Ad