Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rompetrol Rafinare a finalizat retehnologizarea Instalaţiei de Hidrogen de Înaltă Puritate (HPP) din rafinăria Petromidia

Rompetrol Rafinare, compania membră a Grupului KMG International, a finalizat retehnologizarea Instalaţiei de Hidrogen de Înaltă Puritate (HPP) din rafinăria Petromidia. Proiectul, care a necesitat o investiţie de aproape 10 milioane de dolari, a avut ca obiectiv înlocuirea tuturor subansamblelor cuptorului de reformare. Cea mai importantă și complexă parte a lucrărilor a fost schimbarea celor 114 tuburi verticale, esențiale pentru stocarea catalizatorului necesar reacției de reformare.

Datorită parametrilor severi ai procesului de reformare, care implică temperaturi de peste 800 de grade Celsius și presiuni de peste 30 de bari, sute de elemente mecanice au fost instalate și interconectate cu o tehnologie specială de sudură, cu precizie milimetrică. Subansamblele au o durată de exploatare de 100.000 de ore, adică aproximativ 12 ani.

Instalația HPP a fost pusă în funcțiune în 2012, ca parte a unui pachet investițional de peste 380 de milioane de dolari destinat extinderii capacității rafinăriei Petromidia. Schimbarea subansamblelor a fost necesară și a fost realizată în cadrul reviziei generale din acest an, fiind momentul potrivit pentru retehnologizare.

Proiectul a fost executat de patru companii subcontractoare, care au alocat aproape 70 de specialiști, și a fost implementat sub supravegherea Rominserv, contractorul general al Grupului KMG International, conform cerințelor furnizate de Rompetrol Rafinare.

Instalația HPP este principalul furnizor de hidrogen al rafinăriei Petromidia, obținând produsul prin reformarea cu abur a gazului metan. Hidrogenul rezultat este apoi folosit, cu precădere, în procesele de extracţie a sulfului din produse susținând astfel producția de carburanți la standarde Euro 5. Instalația are o capacitate de 40.000 metri cubi pe oră, de puritate minim 99,99%.

Rompetrol Rafinare a alocat în 2024 un buget total de investiții de peste 140 de milioane de dolari. Din această sumă, aproximativ 85 de milioane de dolari sunt destinate principalelor proiecte de modernizare și retehnologizare a instalațiilor din rafinăria Petromidia, implementate în cadrul reviziei generale. Revizia generală, care are loc la fiecare patru ani, este o măsură necesară și obligatorie pentru modernizarea, mentenanța și recertificarea activelor operaționale ale rafinăriei.

În 2024, Rafinăria Petromidia din Năvodari se afirmă ca fiind cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai importante din regiune. Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone de materii prime anual, rafinăria își propune să proceseze aproape 5 milioane de tone de materii prime în acest an.

Ţiţeiul kazah are cea mai mare pondere în materiile prime utilizate, fiind descărcat pentru Petromidia la singurul terminal offshore de produse petroliere din apele teritoriale ale României, operat de Midia Marine Terminal.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International, deținând 54,63% din acțiuni direct și indirect, și Statul Român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 44,7%.

„Complexitatea proiectului, care a presupus sute de lucrări separate, ne va sprijini în menţinerea unui grad ridicat de exploatare a instalaţiei, facilitate absolut necesară pentru întreaga rafinărie. Ne menţinem standardul ridicat, asigurăm capacitatea de producţie a hidrogenului şi ne aliniem planurilor operaţionale generale, stabilite în strategia de Grup.”,

a declarat Florian Daniel Pop, Director General al Rompetrol Rafinare.

Articole similare

Ad