Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

OMV Petrom și Expur S.A. își unesc forțele pentru producția de combustibili sustenabili

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a anunțat încheierea unui contract cu Expur S.A. pentru furnizarea de ulei vegetal pretratat. Acest ulei va fi folosit ca materie primă în noua instalație de la rafinăria Petrobrazi, destinată producției de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO).

Contractul, care se întinde pe o perioadă de șase ani, include opțiunea de extindere pentru încă doi ani, cu livrări programate să înceapă în 2028.

În cadrul acestui acord, Expur va furniza o cantitate maximă totală de peste 0,7 milioane de tone de ulei vegetal pretratat, cu o valoare estimată de peste 750 de milioane de euro, în funcție de cantitatea comandată. Prețul va fi stabilit pe baza unei formule indexate la o cotație internațională.

Compania românească Expur S.A. face parte din Grupul Avril și este unul dintre principalii producători de ulei vegetal și motorină din surse regenerabile din Europa. Conform acestui acord, cel puțin 50% din cantitatea de ulei vegetal pre-tratat va fi din România, asigurând necesarul pentru producția de biocombustibili și un flux sustenabil de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la producție până la plasarea produsului pe piața locală. 

OMV Petrom plănuiește o investiție de aproximativ 1 miliard de euro în proiecte de decarbonare a transportului din țară, dintre care circa 750 milioane de euro vor fi destinate construcției unei instalații pentru combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) și pentru motorină regenerabilă (HVO), precum și pentru două instalații de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi.

În 2023, OMV Petrom a cumpărat o participație de 50% din „Respiră Verde”, liderul în colectarea uleiului alimentar uzat din România, pentru a-și asigura o sursă constantă de materii prime. „Respiră Verde” colectează anual până la 10 kt de ulei comestibil uzat de la diverse entități economice din industria ospitalității și retail.

„Căutăm mereu soluții pentru un transport cu emisii reduse de carbon, astfel încât să rămânem și pe viitor prima alegere pentru clienții noștri. Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul nostru la această provocare. Prin contractul cu Expur asigurăm o parte din materia primă pentru a produce motorină din surse regenerabile, progresând astfel către ambiția noastră de a deveni primul producător major de combustibili regenerabili din regiune.”,

a precizat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.

„În Expur, proiectele și investițiile noastre sunt centrate pe a le oferi oamenilor hrană mai sănătoasă, protejând natura și susținând economia circulară. Anul trecut am pornit motoarele unei centrale de cogenerare, o investiție de 15,5 milioane de euro prin care folosim cojile de la semințele de floarea soarelui pentru a ne genera energie electrică și aburul necesar pentru funcționarea fabricii din Slobozia. Suntem cel mai important angajator din Slobozia și continuăm să dezvoltăm parteneriate strategice cum este cel încheiat cu Petrom pentru a ne susține viziunea pe termen lung de a deveni lider în a le oferi oamenilor hrană sănătoasă și energie regenerabilă prin excelență și inovație pentru un viitor curat.”,

a menționat Nikolay Belchev, CEO Expur S.A.

Articole similare

Ad