Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ungaria simplifică obținerea permisului de conducere CE

Ministerul maghiar al Construcțiilor și Transporturilor (MCPT) a anunțat recent măsurile pentru accelerarea obținerii permiselor de conducere pentru categoriile CE, inițiativă destinată sprijinirii industriei locale de transport și expedierii de mărfuri, precum și abordării deficitului de forță de muncă din sector.

Conform noilor reglementări, permisul de conducere pentru categoria C – camioane va fi însoțit de un permis de conducere categoria CE pentru remorcile și semiremorcile atașate acestora, acestea vor putea fi obținute simultan. În trecut, permisul CE putea fi obținut doar după ce candidatul deținea un permis de categoria C, ceea ce prelungea durata formării. Această schimbare va reduce semnificativ timpul necesar pentru formarea șoferilor și va facilita accesul rapid la piața muncii în sectorul transporturilor și cel al expedierilor de mărfuri.

Ungaria se confruntă cu un deficit de 8% de șoferi de camion, echivalent cu aproximativ 9.000 de șoferi. Pentru a atenua această situație, guvernul finanțează un program cu 1,7 miliarde de forinți, oferit unui număr de 1.000 de persoane pentru posibilitatea de a obține permisul C+E. Anunțat în aprilie 2024, programul de formare va ajuta la obținerea de permise auto din categoriile C, C+E și D. Candidații trebuie să aibe cetățenie maghiară, cel puțin doi ani de permis de categoria B, să îndeplinească cerințele de aptitudine medicală și să fie decis în funcție de tipul de formare. Programul este deschis persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, participanților inactivi pe piața muncii și persoanelor angajate.

Așadar, programul de formare pentru obținerea permiselor de conducere C și CE în Ungaria este gratuit, dar condiționat. Participanții trebuie să acopere inițial până la 30% din costul cursului, însă această taxă este integral rambursabilă după 12 luni de angajare ca șofer, în urma unei formări reușite.

Transportul rutier de mărfuri și logistica sunt sectoare strategice prioritare pentru guvernul maghiar, iar reducerea deficitului de șoferi este esențială. Pe lângă sistemul de formare gratuită și introducerea unei modalități mai rapide de obținere a permisului CE, Ministerul Transporturilor a facilitat și obținerea unei formări de perfecționare GKI (echivalentul maghiar al formării CPC) fără examen.

Articole similare

Ad