Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Raport PwC: Angajații români sunt pregătiți să se adapteze la noile moduri de lucru și văd potențialul în utilizarea GenAI pentru a-și crește eficiența la locul de muncă

Rezultatele sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024 arată faptul că angajații din România, confruntați cu schimbări accelerate și un volum de muncă crescut în ultimele 12 luni, au fost nevoiți să învețe utilizarea noilor tehnologii.

Aproape 40% dintre angajații români consideră că principalii factori care vor continua să remodeleze locurile de muncă din țară sunt schimbările în preferințele clienților și reglementările guvernamentale, urmate de apariția tehnologiilor noi, precum AI și robotică. La nivel global, schimbările tehnologice se află pe primul loc în topul factorilor care vor afecta locurile de muncă, fiind menționate de 46% dintre respondenți.

„Angajații au început să resimtă din ce în ce mai mult presiunile schimbărilor cu care se confruntă companiile în ultimii ani și care se reflectă în eforturi pentru a ține pasul cu noile tehnologii, reglementări și alte tendințe din economie. Vestea bună este că manifestă optimism și implicare, majoritatea arătându-se pregătiți să se adapteze la noi moduri de lucru, să deprindă alte competențe și să utilizeze tehnologii emergente, așa cum este GenAI. În aceste condiții, angajatorii trebuie să se asigure că investesc atât în angajați, cât și în tehnologii pentru a atenua presiunile și pentru a păstra talentele.”,

a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Majoritatea respondenților (87%) sunt dispuși să se adapteze la noi moduri de lucru și consideră că GenAI poate spori eficiența. Totuși, peste o treime dintre aceștia sunt îngrijorați pentru siguranța locului de muncă. Astfel, 53% se simt încrezători în siguranța locului de muncă, în timp ce 36% sunt îngrijorați din cauza schimbărilor recente.

„GenAI are potențialul să transforme modelele de afaceri și să schimbe fundamental anumite industrii. Companiile trebuie să evalueze cu precauție riscurile asociate și, în același timp, să acționeze rapid pentru a profita de oportunități. Însă acest demers are șanse de succes doar cu implicarea angajaților. Cultivarea transparenței și încrederii în implementarea strategiei privind GenAI poate ajuta angajații să se simtă încurajați să experimenteze și, în cele din urmă, să inoveze cu ajutorul acestei tehnologii.”,

a precizat Daniel Anghel, Partener și Leader Tax, Legal & People PwC România.

Pe lângă schimbările din ultimele 12 luni, angajații sunt preocupați de stresul financiar. Deși au o siguranță financiară mai mare decât anul trecut, se simt stresați pentru că, în ciuda faptului că își pot plăti facturile, nu le mai rămân suficienți bani pentru economii, vacanțe sau cheltuieli suplimentare.

În același timp, conform PwC CEO Survey, o treime dintre angajați și aproximativ 40% dintre directori generali consideră că timpul petrecut în activități administrative este ineficient, recunoscând că GenAI i-ar putea ajuta să economisească acest timp.

Utilizarea GenAI la locul de muncă nu este încă foarte răspândită pe scară largă. Deși 51% dintre lucrători au folosit GenAI cel puțin o dată la locul de muncă în ultimele 12 luni, doar 5% o folosesc zilnic și 13% săptămânal.

În România, doar 27% dintre respondenți cred că GenAI le va schimba fundamental profesia în următorii cinci ani, comparativ cu 40% la nivel global.

Perfecționarea profesională este apreciată, 60% dintre angajați considerând că angajatorii le oferă oportunități adecvate de a dobândi noi competențe, iar 46% mărturisesc că aceste oportunități sunt esențiale pentru decizia de a rămâne sau a pleca de la un loc de muncă.

„Inovația tehnologică a remodelat întotdeauna piața muncii și a creat noi oportunități. Deși inteligența artificială (AI) este adoptată rapid și poate îndeplini mai multe sarcini decât tehnologiile anterioare, aceasta nu va duce la o scădere generală a locurilor de muncă. Cu toate acestea, este esențial să ne adaptăm la noile realități. Studiul «Hopes & Fears Survey 2024» confirmă încă o dată necesitatea unei atitudini proactive față de învățarea continuă atât din partea angajatorilor, cât și a angajaților, în timp ce flexibilitatea și deschiderea la schimbare sunt atuuri esențiale pe o piață a muncii remodelată de inteligența artificială, precum și perturbată semnificativ de contextul geopolitic și economic.”,

explică Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

Principalul factor de motivare pentru angajați este un salariu echitabil bazat pe performanță. Din cei 86% dintre respondenți care au apreciat ca fiind foarte și extrem de important să fie plătiți corect, 72% sunt mulțumiți de remunerația primită. De asemenea, angajații sunt de părere că munca satisfăcătoare, colaborativă și flexibilă este foarte importantă. Satisfacția profesională a crescut ușor, de la 53% în 2023 la 59% în acest an. Totuși, intenția de a schimba angajatorul a crescut la 20% dintre respondenți, față de 18% anul trecut.

Articole similare

Ad