Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bosch majorează numărul locurilor disponibile în sistemul de învățământ dual în cele două fabricii ale sale

  • Foto: Bosch

Liderul global în tehnologii și servicii, Bosch sărbătorește peste zece ani de la lansarea programului său de Școală Duală în România. Programul, care a început în 2013 în unitățile de producție din Jucu (Cluj) și Blaj (Alba), a pregătit aproximativ 700 de elevi pentru cariere în domenii, precum electromecanică, electronică, electrică și mecanică.

În anul școlar 2024-2025, Bosch extinde programul, oferind 175 de locuri și încheind noi parteneriate cu unități de învățământ din regiune. Școala Duală durează trei ani și se adresează absolvenților de clasa a VIII-a, combinând învățarea teoretică cu formarea practică sub îndrumarea trainerilor specializați, calificându-i în diverse meserii tehnice, așa cum tehnician electronist, tehnician electromecanic, electrician, operator la mașini cu comandă numerică, electrician constructor, mecanic instalații și utilaje industriale, electromecanic instalații și utilaje industriale.

„În ultimii zece ani, programul Școală Duală a fost esențial în pregătirea elevilor pentru cariere de succes în industrie, oferind cunoștințe tehnice și abilități practice indispensabile. Un punct important a fost integrarea noilor tehnologii în activitatea elevilor și dezvoltarea continuă a abilităților soft necesare, precum și oferirea de consiliere vocațională. Colaborarea cu instituțiile educaționale a contribuit, de asemenea, la succesul programului, reflectat în numărul tot mai mare de absolvenți care se alătură echipei noastre. Suntem mândri de realizările noastre și ne angajăm să îmbunătățim Școala Duală Bosch Cluj, contribuind la dezvoltarea următoarelor generații.”,

a declarat Monica Constantinescu, director comercial al fabricii Bosch din Cluj.

„Recunoaștem valoarea programului dual de învățământ, deoarece educația oferă autonomie oamenilor. Dacă reușești să îl faci și plăcut, rezultatul te va uimi cu siguranță. Metodele interactive și dinamice de predare pot îmbunătăți semnificativ experiența de învățare, făcând-o nu doar memorabilă și eficientă pentru elevi, ci și distractivă. Și acesta este modul în care reușim la Bosch.”,

a menționat Bernhard Gehlert, director comercial al fabricii Bosch din Blaj.

De peste un deceniu, Grupul Bosch în România a jucat un rol important în formarea viitorilor tehnicieni, stabilind parteneriate de succes cu mai multe licee din județele Cluj și Alba. Printre aceste instituții se numără Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” și Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” din Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, Liceul Teologic Reformat și Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj, Liceul Tehnologic Ocna Mureș și Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba-Iulia. În 2024, Bosch a extins aceste parteneriate, încheind un nou acord cu Liceul Tehnologic „Someș” din Dej.

Bosch asigură elevilor o pregătire practică solidă

„Împlinirea a zece ani de Școală Duală este un moment important pentru fabrica Bosch din Cluj. Sunt mândru că astăzi avem alături aproximativ 200 de elevi, iar sute de absolvenți ne sunt colegi. Acest program este o rampă de lansare pentru tineri și o resursă calificată pentru companie. Mă bucur să văd generațiile tinere în campusul nostru și foști elevi avansând în carieră. Îi felicit pe colegii implicați în formarea elevilor pentru dăruirea lor și pentru ghidarea tinerelor generații spre succes.”,

a subliniat Andrei Mercea, coordonator Școală Duală Bosch din Cluj.

„Mă bucur să văd că, din ce în ce mai mult, se pune accentul pe această formă de învățământ preuniversitar, căci, în opinia mea, ea reprezintă cheia formării forței de muncă specializate, atât de necesară într-un mediu economic în permanentă dezvoltare.

La finalul programului de școală duală, absolvenții vor deține o calificare recunoscută la nivel european și vor avea acces rapid la oportunităţi de dezvoltare în cadrul companiei.”,

a declarat Alina Cotoară, coordonator Școală Duală în cadrul fabricii Bosch din Blaj.

Centre de training moderne, cu aparatură de ultima oră

Programul Școală Duală Bosch oferă un mediu ideal pentru formarea profesională a elevilor, adaptând curricula la cerințele unei unități de producție moderne, echipată cu tehnologii avansate. Instruirea practică are loc în condiții ce reflectă mediul de lucru din industria auto. La Cluj, centrul de training al fabricii Bosch dispune de ateliere specializate pentru ateliere de mecanică, de mentenanță, laboratoare de electronică, electrotehnică, de acționări pneumatice și linii tehnologice automatizate. În Blaj, elevii se pregătesc într-un centru modern, echipat cu laboratoare pentru lăcătușerie, prelucrare mecanică manuală, electronică, pneumatică și operare CNC. Pe lângă instruirea practică, elevii beneficiază de coordonare și mentorat, având acces și la resurse educaționale specializate.

Școala Duală Bosch: beneficii pentru elevi și oportunități de carieră

Bosch susține programul Școala Duală oferind elevilor multiple beneficii, inclusiv traininguri pentru dezvoltarea abilităților digitale, consiliere vocațională, activități extracurriculare și workshop-uri menite să consolideze relațiile dintre elevi și traineri. Elevii primesc echipamente de protecție, acces la platforme educaționale avansate, masă în cantine moderne, transport și servicii medicale gratuite. De asemenea, o bursă lunară finanțată de stat și companie îi motivează să își atingă potențialul. După absolvire, aceștia au prioritate la angajare în cadrul Bosch, iar cei care doresc să obțină diploma de bacalaureat sunt încurajați să-și continue studiile. Elevii au libertatea de a-și alege specializarea tehnică în funcție de pasiunile lor, înțelegând că acestea pot deveni motivații pentru o carieră de succes.

Articole similare

Ad