Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Elveția alege Karsan Autonomous e-Atak pentru transportul public fără șofer

Karsan e-ATAK autonom va intra în operare în orașul istoric Arbon, din Elveția, urmând să fie primul autobuz fără șofer din această țară. Vehiculul a fost achiziționat în cadrul proiectului SCCL (Self-Controlled City Liner) și va fi livrat în decembrie.

Din ianuarie 2025, e-Atak autonom va începe serviciile de transport de pasageri în flota operatorului Eurobus Ostschweiz AG din Arbon.

Autonomous e-ATAK va deservi un traseu de 2,2 km, cu opt stații, între centrul istoric al orașului Arbon și noua zonă rezidențială Saurer Werk 2 și va avea o viteză de 30 de km/oră. Vehiculul, dezvoltat împreună cu ADASTEC, este echipat cu numeroși senzori LiDAR amplasați în diferite puncte ale caroseriei. În plus, tehnologia radar avansată, împreună cu capacitatea de procesare a imaginii de înaltă rezoluție a camerelor RGB, oferă un plus de siguranță pentru mediu. Toate aceste tehnologii oferă conform Karsan nivelul 4 de autonomie. Autobuzul poate funcționa pe o rută planificată și poate atinge până la 40 km/h în modul de conducere autonomă în toate condițiile meteorologice, zi sau noapte, și poate îndeplini în mod autonom toate sarcinile pe care le-ar face în mod obișnuit șoferul de autobuz, cum ar fi andocarea la opriri, gestionarea proceselor de îmbarcare-coborâre și navigarea în intersecții și semafoare.

Pe piața elvețiană, Karsan a intrat inițial cu microbuzul Jest și urmează să își consolidează prezența prin livrarea a 23 de vehicule electrice către unul dintre cei mai mari operatori ai țării, în august și septembrie.

Articole similare

Ad