Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piața globală de expediții ar urma să ajungă la 196.018 milioane de euro în 2024 și la 226.715 de milioane de euro în 2028

Piața globală de transport de marfă s-a contractat în 2023 cu 1,3% în termeni reali, până la 192.730 de milioane de euro, din cauza recesiunii economice globale, schimbărilor în comportamentul consumatorilor și ofertei care a depășit cererea, așa cum reiese dintr-o analiză a Transport Intelligence (Ti). Iar în termeni nominali scăderea a fost de 45,6%. Contracția este determinată și de tarifele reduse de transport aerian și maritim comparativ cu 2022.

Potrivit UNCTAD, valoarea comerțului internațional a scăzut moderat până la aproximativ 31 de trilioane de dolari în 2023, din cauza scăderii cererii globale, mai ales a cererii de bunuri.

În 2024 creșterea este încă moderată, dar există indicii că prognoza pentru economia globală se va îmbunătăți, potrivit FMI. Efectele politicii monetare mai stricte se vor face simțite mai ales pe piețele imobiliare și de credit, dar activitatea generală va rezista destul de bine. Inflația va scădea mai repede decât s-a anticipat, încrederea sectorului privat va crește, iar șomajul va fi la minime istorice sau aproape, ceea ce indică faptul că dezechilibrele dintre cerere și ofertă de pe piața muncii vor scădea.

Veniturile reale vor crește pe măsură ce va lua amploare creșterea comerțului și se va stabiliza inflația. Toate acestea, desigur, cu diferențe de la o țară la alta – creșterea va fi mai puternică în SUA și în unele economii emergente, care vor compensa rezultatele mai slabe din multe economii dezvoltate, în special cele din Europa.

Deci piața globală de expedieri de mărfuri se așteaptă să crească în 2024 cu 1,7% în termeni reali, până la o valoare de 196.018 milioane de euro.

În următorii ani Ti estimează că economia globală va deveni tot mai fragmentată din cauza tensiunilor cauzate de evenimente geopolitice precum Brexit și conflictul din Ucraina și Marea Roșie, care ar putea crește riscurile pentru stabilitatea financiară. În ceea ce privește piața globală de expediere de mărfuri, se estimează că va crește cu un CAGR de 3,3% până în 2028, atingând 226.715 milioane de euro.

Articole similare

Ad