Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

FM Logistic a investit intr-un depozit de medicamente


Pentru noul sau client, sanofi-aventis, FM Logistic a finalizat luna trecuta procedurile operationale pentru functionarea unui nou centru de distributie a medicamentelor in apropierea Capitalei. Platforma are o capacitate de 3.500 de paleti, se intinde pe 2.500 m2 si a necesitat investitii de 700.000 de euro. Acesta este singurul depozit utilizat pentru distributia produselor grupului aanofi-aventis fabricate in Romania.
 

Luna trecuta, sanofi-aventis si FM Logistic au anuntat definitivarea procedurilor operationale pentru functionarea noului centru de distributie a medicamentelor comercializate de grupul sanofi-aventis in Romania. Cele doua companii au incheiat un parteneriat pe cinci ani, care include servicii de management al platformei de depozitare in conformitate cu cerintele si normele europene GSP (Good Storage Practices) si GDP (Good Distribution Practices) pentru produsele farmaceutice.
Astfel, FM Logistic efectueaza pentru acest client servicii logistice de receptionare, depozitare, manipulare si pregatire pentru expeditie, dar si gestionarea informatica a fluxurilor de produse. „Am observat ca domeniul farmaceutic este unul cu un mare potential. Consider ca Romania se va dezvolta foarte mult in aceasta directie, deoarece clientii cauta deja servicii mai bune si mai eficiente. Iar modelele dezvoltate de companii de decenii se schimba, pentru ca trebuie sa ne acomodam la afaceri noi. Domeniul farmaceutic este unul care necesita o atentie foarte mare. Daca o prajitura are o problema, atunci lucrurile nu sunt foarte grave, dar daca exista o problema cu un medicament, atunci poate fi o chestiune de viata“, a explicat Carlos Velez, directorul FM Logistic pe Europa centrala. Acesta a precizat ca este posibil ca operatorul logistic sa isi ofere serviciile si altor clienti din domeniu.
Orientarea FM Logistic catre segmentul farmaceutic s-a produs in iulie anul acesta, cand compania a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Aexxdis, lider european in logistica produselor farmaceutice. „Tranzactia reprezinta dovada ca una din directiile strategice de business la nivel de grup este extinderea zonei de expertiza logistica de la produsul logistic standard la cel farmaceutic.
Parteneriatul cu sanofi-aventis a dat nastere unuia dintre cele mai moderne centre de distributie de pe piata farmaceutica romaneasca. Valoarea investitiei necesare adaptarii depozitului din Chiajna in conformitate cu reglementarile si standardele de calitate specifice industriei a fost de peste 700.000 de euro“, a declarat Catalin Olteanu-Heel, general manager FM Romania. Normele si standardele de functionare a depozitului sunt periodic auditate si verificate printr-un program de management al calitatii asigurat atat de sanofi-aventis, cat si de FM Logistic.
 
Atentie la detalii
Platforma se intinde pe 2.500 m2 si are o capacitate de depozitare de 3.500 paleti, echivalentul a 5,5 milioane de cutii cu medicamente vandute in medie pe luna. Acesta este singurul depozit utilizat pentru distributia produselor grupului sanofi-aventis fabricate in Romania si a celor fabricate in Uniunea Europeana si Turcia. De altfel, prin acest depozit se deruleaza intreaga activitate comerciala a grupului in tara noastra. Centrul este operational din aprilie.
Depozitul detinut de sanofi-aventis in Bucuresti va continua sa functioneze ca depozit de producator al Zentiva S.A. Aici exista doua zone de temperatura, una de 15-20oC si una de 2-8oC, din camera frigorifica. Temperatura si umiditatea sunt masurate permanent cu ajutorul unor senzori. In camera frigorifica sunt doua sisteme de racire, unul principal si altul de backup. In plus, aici mai este si un sistem de alarmare in cazul in care temperatura se apropie de limite. „Avem un nivel de cod galben pentru 3oC si un nivel de cod rosu la 2,5oC.“
De asemenea, accesul in depozit este strict controlat si nu se poate face decat pe baza de card. Pentru o cat mai buna securitate, depozitul este dotat cu camere video, un sistem de paza permanent. In zona de receptie, ridicarea si coborarea rampelor se face numai pe baza de card de acces. Echipa este formata din opt persoane in depozit si patru la birou.
Depozitul este impartit in trei zone, respectiv de receptie, depozitare si livrare.
Legatura dintre FM Logistic si sanofi-aventis se face prin sistemul EDI. Prin aceasta interfata se primesc comenzile, iar cand soseste camionul la descarcat sunt preluate documentele de transport, bonul de temperatura, se verifica sigiliile camioanelor, care apoi sunt desigilate. Urmeaza controlul calitativ al produselor, iar acestea sunt descarcate in zona de receptie, care are o capacitate de circa 70 de paleti. Receptia se face numai prin scanare.
Apoi paletii sunt pusi pe raft in zona de depozitare, iar parterul este dedicat activitatii de picking. Compania face picking la unitate, la bax, dar livreaza si paleti intregi. Un atu important al modului de lucru al FM Logistic este transabilitatea, astfel incat se poate afla in orice moment toate detaliile legate de fiecare produs ce a trecut prin depozitul de aici.
 
Una din opt cutii de medicamente e produsa de sanofi-aventis
Potrivit lui Dan Ivan, country head sanofi-aventis Romania, prin preluarea Zentiva de catre grupul pe care il reprezinta, in primavara anului trecut, a rezultat un portofoliu cu peste 350 de produse disponibile pe piata farmaceutica autohtona si cu volume foarte mari.
„Una din opt cutii cu medicamente distribuita la nivel national este produsa in cadrul grupului sanofi-aventis. Suntem lideri in volum, cu o prezenta nationala puternica pe toate segmentele de distributie: farmacii, spitale si programe nationale.
Decizia deschiderii unei noi platforme de depozitare a venit, asadar, ca urmare a nevoii de unificare si optimizare a procesului de distributie. Datorita profesionalismului, standardelor de operare si tehnologiei performante integrate platformei logistice, FM Logistic a reusit sa raspunda acestei nevoi, garantand un management de depozitare eficient si sigur.“

Articole similare

Ad