Victor Dănilă (Orkla Foods) a precizat la Gala Tranzit Logistica de la București, de pe 23 martie, că producătorii și operatorii logistici care au nevoie de temperatură controlată s-au pregătit cumva în avans pentru scumpirile din 2022, de la final de 2021, când câțiva furnizori au ieșit de pe piața de energie din România și prețul consumatorilor lor industriali a crescut brusc de la 300 la 700 lei/MW. Creșterea a fost însă transferată în tarife, „deci până la urmă a fost ceva bun și ne-a ajutat să fim pregătiți pentru 2022, când situația a luat-o razna și s-au vehiculat tarife mult mai mari ale energiei, până când a intervenit statul cu schema de compensare. Dar, chiar și așa, a fost o nebunie și de aceea, în ultimul an, noi, cei din logistica la temperatură controlată, ne-am întrebat adesea de ce nu avem o afacere de logistică la temperatură ambientală. Deoarece ne era imposibil să facem bugete, deși ne consultam între noi și foloseam în calcule cifrele reale pentru ziua următoare Pur și simplu nu era posibil să ajungem la nivelul de preț care rezulta din calcule și atunci trebuia să mai tăiem din el.“ Pentru depozitare la temperatură controlată, costul energiei reprezintă 10-15% dacă este vorba de produse refrigerate și 30% pentru congelate, în funcție de tehnologia folosită.
Până acum clienții au avut rezerve, dar acum încep calculele și problema delicată este că în cazul alimentelor percepția este că trebuie să aibă preț convenabil, deci scumpirile sunt mai greu de transpus în tarife. În plus, așa cum subliniază Victor Dănilă, în cazul alimentelor, din tot lanțul logistic, consumatorul percepe doar transportul, iar din transport doar motorina. Și pentru ce nu percepe nu este dispus să plătească.