De la 1 ianuarie 2025 va fi scutit de plata taxelor de drum traficul pe câteva autostrăzi din Portugalia, așa cum anunță IRU, dar și alte asociații ale transportatorilor din diverse țări europene, printre care ČESMAD Slovakia și MKFE Ungaria. Este vorba de A4 (Tunelul Transmontana și Marão), A13 și A13-1 (Interior Pinhal), A22 (Algarve), A23 (Beira Interna), A24 (Interior Nord), A25 (Beiras Litoral și Alta) și A28 (Minho), numai din direcția Esposende spre Antas și între Neiva și Darque.
Măsura a fost luată parțial pentru a reduce costurile de operare ale utilizatorilor drumurilor și parțial pentru a permite o mobilitate mai mare și vizează mai ales șosele care nu au alternative unde să se poată conduce în siguranță. Astfel este posibilă o cursă din nordul în sudul Portugaliei fără a plăti taxe de drum pe aproape întreaga porțiune, iar legiuitorul se așteaptă ca măsura să contribuie la dezvoltarea transportului auto pe termen lung în ciuda pierderii unor venituri – pierdere pe care presa portugheză, citând raportul bugetului de stat pe 2025, le estimează la 180 de milioane de euro/an, adică de la 545 de milioane de euro, cât s-a colectat din taxe de drum în 2024, la 390 de milioane de euro, predicția pe 2025. În același timp, deși măsura a fost salutată pe scară largă, se așteaptă o creștere a costurilor parteneriatelor public-private cu 1,106 miliarde de euro, sumă ce va fi transferată în cele din urmă asupra contribuabililor, astfel că există îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestei măsuri și va fi nevoie de monitorizarea efectelor economice și sociale din următorii ani.
Taxe de drum continuă să existe în Portugalia în zona Porto și pe A28 Secțiunea Esposende-Porto, A41, A42 și A29.
Sursă foto: Vialivre
Soferii de camioane si utilizatorii autostrazilor care fac legatura intre Lazio si Abruzzo vor beneficia de un amendament aprobat in timpul conversiei dispozitiilor legislative care presupune „inghetarea“ taxelor de autostrada pentru A24 si A25, amanand pana la 31 decembrie 2020 majorarile preconizate initial a fi aplicate de la 1 decembrie 2019, arata Uomini e Trasporti.
Acoperirea financiara a provizioanelor va proveni din neplata taxei anuale catre Anas, de catre compania Strada dei Parchi (SdP), parte a grupului Toto, care administreaza rutele. Suma de aproximativ 57 de milioane pe an va fi restituita de concesionar la o data ulterioara, la sfarsitul concesiunii. Acordul dintre SdP si Anas va evita o majorare care ar fi ajuns la 20%, ce s-ar fi adaugat unei cresteri impuse deja la inceputul anului, dupa cum prevedea contractul de management. Chiar si asa, A24 ramane una dintre cele mai scumpe autostrazi din Italia, taxa constituind o povara foarte grea pentru cei mai frecventi utilizatori, transportatorii.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit