Cum in numarul din aprilie al revistei Logistica v-am prezentat detaliat atat avantajele pe care judetul Cluj le ofera potentialilor investitori – infrastructura, traditie culturala si economica, pozitie favorabila in vestul tarii sau sprijin din partea autoritatilor locale – cat si proiectele industriale si logistice din zona, vom prezenta doar elementele de noutate care s-au discutat in cadrul conferintei Tranzit de la Cluj-Napoca. Dincolo de ele, un loc aparte in cadrul dezbaterii l-a avut provocarea pe care reprezentantii transportatorilor au adresat-o autoritatilor locale de a declara cat de importanta este infrastructura, si mai ales prezenta unei autostrazi, pentru dezvoltarea economica a unei regiuni.
Sesiunea "Clujul – centru industrial si logistic important din Romania. Cum influenteaza acest lucru piata de transport si logistica din regiune?" a fost deschisa de vicepresedintele CJ Cluj, Alexandru Coroian, care a transmis participantilor, din partea presedintelui CJ Alin Tise, invitatia de a investi in zona, deoarece, conform intentiilor si eforturilor autoritatilor locale, judetul Cluj va deveni "o piatra turnanta pentru NV tarii din punct de vedere al transportului rutier, feroviar si aerian", prin dezvoltarea aeroportului si extinderea tipurilor de aeronave care opereaza la Cluj-Napoca, dar si prin modernizarea si reabilitarea a 720 km de drumuri judetene, in afara de investitiile la nivel central in Autostrada Transilvania si drumurile nationale si europene. A urmat dezvoltarea sistemului de parcuri industriale si se doreste implementarea unui parc logistic, pentru ca atractivitatea zonei sa fie si mai mare.
Despre parcurile industriale Tetarom 1, 2 si 3 am scris in detaliu in numarul din aprilie, astfel ca din prezentarea directorului general Tetarom SA, Viorel Gavrea, vom mentiona doar faptul ca Tetarom 1, de 32 ha, si Tetarom 2, de 12 ha, sunt ocupate integral, si ca in Tetarom 3, unde activeaza Transcarpatica, De Longhi si Bosch, sunt 81 ha disponibile din 154, iar discutii cu potentiali clienti se poarta in permanenta. Viorel Gavrea a tinut sa sublinieze ca Tetarom 2, ocupat integral de compania americana Emerson, este mai degraba un parc stiintific, deoarece acolo lucreaza peste 800 de angajati cu studii superioare. Si, la fel de demn de semnalat, in Cluj-Napoca sunt mai mult de 100.000 de studenti, deci orasul are capacitatea de a asigura continuitate in diverse domenii economice. In incheiere, directorul general Tetarom SA a atras atentia asupra faptului ca "nu urmarim cu orice pret profitul, ci crearea de locuri de munca. De aceea chiria in aceste parcuri este de 0,1 euro/m2/an. Iar terenurile pot fi cumparate de clienti dupa ce investesc 15% din cat s-au angajat initial, pentru a dovedi ca sunt interesati."
De prea putin timp in atentia dezvoltatorilor
In acest punct al discutiei, CEO-ul KLG Europe, Dragos Geletu, si-a manifestat regretul ca dezvoltatorii nu prea
02.10.2020
Ultimul număr: Noiembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit