Alinso Group, dezvoltatorul Ploiesti West Park, a transportat pe 4 iulie un avion Boeing 737-200 de la Bacau la Ploiesti. Odata ajuns in parc, avionul va fi reasamblat si reconditionat pentru a gazdui o cafenea ce va oferi o perspectiva de 360O asupra intregului parc. Cafeneaua „In avion“ va face parte din zona de business a parcului, unde anul acesta si anul viitor vor mai fi construite o cladire de birouri, un restaurant, un magazin, o statie de alimentare cu carburant si, daca discutiile vor fi finalizate cu succes, chiar si un hotel.
In viitorul apropiat, in Ploiesti West Park se va trece si la lucrari de extindere, din moment ce cladirile actuale sunt ocupate in proportie de 95%.
Convoiul a ajuns la Ploiesti dupa un drum care a durat circa 12 ore si a fost format din masinile politiei, masinile de insotire si doua camioane. Unul dintre ele a transportat corpul avionului, iar cel de-al doilea, aripile si coada. Chiar si fara aripi, avionul a avut o latime care nu a permis o deplasare facila si pe multe portiuni de drum politia a trebuit sa inchida circulatia pe ambele sensuri de mers.
Avionul, un Boeing 737-200, are 37 m lungime, 7 m latime, 5,2 m in inaltime si 49 t si va face parte din zona business a parcului. Achizitia aeronavei nu a durat mult deoarece nu au fost multi interesati de acest avion care, altfel, ar fi ajuns la fier vechi.
„Vrem ca la final sa obtinem un loc de intalnire atractiv pentru comunitatea de afaceri din imprejurimi, nu numai din parc, ci si din afara lui. Avionul era scos la licitatie in Bacau, asa ca ne-am gandit ca ar fi o idee buna sa ii dam o alta utilitate. Initial ne temeam ca va fi greu sa il aducem de acolo in Ploiesti West Park, dar transportul a decurs foarte bine, acum ne gandim cum sa il transformam astfel incat sa devina o locatie interesanta si placuta. Speram sa il deschidem anul acesta, pana la finalul lui octombrie. Dat fiind faptul ca suntem pozitionati langa nodul de iesire spre viitoarea autostrada A3, avionul va deveni un punct de reper pentru aceasta zona. Nu ne-am gandit prea mult la costurile proiectului, am vrut mai mult sa facem ceva interesant in parc. Alinso Group isi doreste sa ofere atat clientilor din parc cat si celor care vor tranzita parcul o experienta unica, de neuitat. Bineinteles, tot ce facem este eficient din punctul de vedere al costurilor. In Romania, deschiderea unui restaurant intr-un avion nu e ceva comun, dar sloganul nostru este «leadership», deci vrem sa fim primii care vin cu idei interesante“, a afirmat Ivan Lokere, CEO Alinso Group.
Parcul industrial a trecut de prima faza de dezvoltare, numarul de clienti este deja semnificativ, acestia lucreaza intens cu multi angajati, asa ca era nevoie de realizarea unei zone de business care, in afara de cafeneaua-avion, va cuprinde spatii de birouri, un restaurant, statie de alimentare si un mic magazin.
Alinso Group a inaugurat la sfarsitul lui noiembrie primul terminal intermodal de cale ferata independent din regiunea Prahovei, cu o investitie in prima faza de sapte milioane de euro. Allianso Terminal este administrat in parteneriat cu Rail Cargo Austria. Proiectul total va avea 10 hectare, cu o capacitate de depozitare de 5.000 TEU si o lungime totala de 2,2 km de cale ferata. Prima faza a proiectului are 19.500 m2, cu 1.130 m lungimea caii ferate si o capacitate totala de depozitare de 1.028 TEU.
Potrivit lui Ivan Lokere, CEO Alinso Group, patru trenuri vor pleca saptamanal din terminal, fiecare cu cate 35 de vagoane, iar in momentul in care proiectul va fi finalizat, frecventa va creste la 2-3 trenuri pe zi. Trenurile vor circula catre si dinspre vestul Europei si Constanta. In acest terminal vor fi operate toate tipurile de bunuri, inclusiv vrac si refrigerate.
A doua faza a proiectului a fost demarata la finalul lui 2011, aproape imediat dupa inaugurarea primei etape. „Terminalul nu a fost realizat numai pentru clientii din Ploiesti West Park, ci pentru intreaga regiune, pentru ca aici exista o mare nevoie, insa e adevarat ca in prezent multi potentiali clienti s-au aratat interesati sa vina in parcul nostru datorita acestui terminal“, a declarat Ivan Lokere, care a adaugat ca Alinso se afla in faza finala a negocierilor cu o parte dintre acestia.
„Estimam ca pana la sfarsitul lui 2012, vom inchiria sau vinde mare parte din parcul nostru industrial in care, din cele 250 ha, am dezvoltat deja aproximativ 80 ha. Existenta acestui terminal este in mod clar un mare avantaj in ochii clientilor“, a mai spus reprezentantul Alinso, potrivit caruia sunt analizate mai multe posibile colaborari cu alte terminale din Romania, atat de stat, cat si private.
Cu toate ca s-ar fi putut apela la fonduri europene pentru realizarea acestui proiect, datorita argumentelor de ordin ecologic, prima faza a terminalului Allianso a fost livrata fara un sprijin de acest fel.
„Nevoia pietei pentru un astfel de terminal era urgenta, astfel ca am decis sa nu aplicam pentru fonduri europene, pentru ca asemenea proceduri dureaza destul de mult, dar s-ar putea sa o facem pentru urmatoarele faze“, a spus Ivan Lokere, care a adaugat ca, prin livrarea acestui terminal, Alinso a dorit sa confirme imaginea dobandita de companie pe piata noastra, aceea de dezvoltator cu executii rapide, realizate la standarde inalte de calitate.
„Am preferat sa utilizam timpul pe care l-am fi pierdut cu documentatia necesara obtinerii de fonduri de la UE pentru a fi mai rapizi decat competitorii nostri si a livra pe piata mai repede decat toti ceilalti serviciile pentru care exista o nevoie si pe care noi le putem furniza”, a mai declarat Lokere.
Investitia totala in acest proiect se va ridica la aproximativ 15 milioane de euro. In afara de costurile mai mici pe care un astfel de terminal le implica, si de reducerea nivelului de emisii de CO2, un alt mare avantaj il reprezinta si regularitatea transporturilor. „Cred ca alaturi de strategia pentru Dunare exista o noua strategie, cea a Ploiestiului, pentru ca acest terminal va deschide o cale pentru stabilirea unor legaturi puternice mai ales cu strainatatea, si in special cu Europa de Vest. De aceea vreau sa subliniez ca sprijinim statul roman in dezvoltarea acestor noi coridoare care vor ajuta economia romaneasca“, a declarat si Philippe Beke, ambasadorul Belgiei in Romania. …..
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit