Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Începând cu data de 1 septembrie, în Ungaria, amenzile pentru infracțiunile rutiere vor fi majorate cu 30%. Această modificare se aplică tuturor șoferilor și companiilor de transport.

Creșterea amenzilor va afecta o varietate de încălcări rutiere, inclusiv depășirea vitezei, încălcările legate de timpul de conducere și greutatea vehiculului. Aceasta înseamnă că atât șoferii de autovehicule de pasageri, cât și cei de camioane vor trebui să fie atenți în privința respectării regulilor de circulație.

De asemenea, este de remarcat că unele amenzi vor fi aplicate atât șoferului de camion, cât și proprietarului companiei, în special în cazul încălcărilor grave, precum falsificarea tahografului. Responsabilitatea pentru respectarea regulamentelor va cădea pe umerii ambelor părți, punând o presiune suplimentară asupra respectării normelor.

Reglementările cehe referitoare la greutatea totală admisă a camioanelor este deja extrem de liberală. Nu numai că există o limită de 48 de tone, cea mai mare din întreaga Europă Centrală și de Est, dar șoferii au și dreptul să refuze să treacă pe cântar, acceptând o amendă moderat mare. Însă, acum s-ar putea adăuga o altă regulă în plus, sub forma unor reduceri de 50% a amenzii.

Guvernul ceh a pregătit un proiect în care amenda pentru supraîncărcare poate fi redusă la jumătate, relatează publicația 40ton. Condiția ar fi acceptarea imediată a acestei amenzi și plata acesteia pe loc, de către șofer, fără a iniția o procedură administrativă.

În prezent, reglementările cehe prevăd o amendă de 9.000 de coroane (1.840 de lei) pentru fiecare tonă de supraîncărcare sau o amendă de 100.000 de coroane (20.930 de lei) acceptată, fără a trece pe cântar. În cazul în care această reducere menționată mai sus intră în vigoare, amenda acceptată de către șofer va scădea la 50.000 de coroane (10.460 de lei).

Autoritățile cehe pleacă de la premisa că astfel de reguli vor permite o mai bună colectare a amenzilor, vor accelera veniturile bugetare și, în același timp, vor reduce povara polițiștilor, limitând numărul de proceduri administrative. În același timp, se dorește introducerea unor noi reguli privind distribuirea amenzilor între autoritățile naționale, locale și comunale.