Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Pentru prima data in aproape doua decenii, au ajuns sa predomine companiile belgiene care intentioneaza sa concedieze, decat sa angajeze. Cu toate acestea, intr-un sondaj realizat de Manpower, antreprenorii belgieni se dovedesc a fi mai optimisti decat colegii lor din multe alte tari europene. 
Manpower a discutat cu 461 de angajatori belgieni la sfarsitul lui aprilie despre asteptarile privind angajarea in august, septembrie si octombrie. Dintre acestia, 11% au declarat ca intentioneaza sa angajeze personal, iar 16% ca vor renunta la personal, balanta negativa nemaiantalnindu-se in ultimii 17 ani. Chiar daca 22% dintre companiile din industria ospitalitatii se asteapta sa angajeze personal pana in septembrie, pesimismul in IMM a fost mai dur decat in companiile mai mari.
Manpower a chestionat si 34.600 de angajatori din 43 de tari, iar atitudinea angajatorilor belgieni este calificata drept „pesimism moderat”, 5 din cele 22 de tari europene fiind considerate mai bune decat Belgia.
Angajatorii belgieni sunt optimisti cand privesc situatia pe termen lung, marea lor majoritate anticipand revenirea la un nivel normal in cursul acestui an, insa viteza cu care se reiau activitatile si natura masurilor de sprijin ale guvernului vor fi cruciale.
 

Asigurarea sigurantei locului de munca si fidelizarea salariatilor cheie, prin pachete de beneficii suplimentare, reprezinta principalele tendinte intr-o piata HR puternic afectata de lipsa de personal si de concurenta salariala venita dinspre sectorul public, arata cea de-a V-a editie a Barometrului pietei fortei de munca, realizat de compania de consultanta Frames si cea de traininguri TrainYourBrain.
Evenimentele de pe scena publica din acest inceput de an au influentat intr-un mod semnificativ asteptarile mediului de afaceri. Astfel, daca in 2018, programul flexibil, masa de pranz si bonificatiile suplimentare cresteau in topul preocuparilor, in primul barometru din 2019, lansat cu ocazia Train Your Business (a II-a editie), siguranta locului de munca a revenit printre primele mentiuni.

Intrebati care sunt elementele care fac diferenta intre ofertele de munca in 2019, pe primul loc s-a situat pachetul salarial, mentionat de 67% dintre respondenti (avans de 5% fata de 2018), urmat de reputatia firmei, mentionata de 52%, in crestere cu 9% fata de editia anterioara, si de siguranta locului de munca, element care a avansat, din prisma numarului de mentiuni, cu 14% fata de anul trecut, la 47%.
Dincolo de pachetul salarial, reputatia firmei si siguranta locului de munca, respondentii la Barometrul pietei fortei de munca 2019 au mentionat, la capitolul avantaje care fac diferenta intre ofertele de munca: asigurarea medicala privata (in crestere cu 12% fata de editia precedenta), programul flexibil, decontarea transportului, suportul financiar pentru traininguri, abonamentul la sala de sport, decontarea mesei de pranz si reducerile la diversi parteneri comerciali.
Majorarea salariilor din sectorul public a pus presiune pe piata fortei de munca din Romania. La editia a V-a a Barometrului, cei 500 de respondenti din focus-grupul Frames&Train Your Brain au fost chestionati, in premiera, despre acest aspect.
Intrebati ce ar alege, daca ar avea doua oferte de joburi similare – la stat si la privat, 47% dintre respondenti au indicat sectorul public, 32% pe cel privat, in timp ce 21% au evitat sa raspunda.
Dincolo de asteptarile angajatilor, potrivit Barometrului Frames&TrainYourBrain, cele mai multe companii vor continua sa extinda beneficiile acordate angajatilor.
67% dintre angajatori au declarat ca sunt dispusi sa ofere mai multe beneficii salariatilor, in timp ce 28% au afirmat ca au deja un sistem de bonificatie care isi arata efectele. 15% au evitat sa raspunda invocand, in marea lor majoritate, incertitudinile din economie.
Domeniile care vor atrage cea mai dinamica evolutie pe piata de HR in acest an vor fi, potrivit estimarilor companiilor, IT-ul, mentionat de 65% dintre respondenti si retailul (56%).
In topul sectoarelor cu cea mai dinamica evolutie pe piata resurselor umane, se vor afla si serviciile (47%), sectorul medical/pharma (28%), sectorul constructiilor (22%), serviciile de suport (17%) si industria auto, inclusiv service-uri (16%).
Cea de-a V-a editie a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost realizata in perioada 1-15 februarie 2019, pe un esantion de 500 de respondenti din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR, angajati). Metoda folosita a fost interogarea online&telefonica, iar marja de eroare este de +/- 3%.