Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță începerea demersurilor pentru semnalizarea și dirijarea traficului în vederea realizării în regim de urgență a lucrărilor de supralărgire a părții carosabile pe DN7 sectorul 144+750 – 144+850.

În perioada desfășurării lucrărilor va fi restricționată circulația vehiculelor cu depășiri de mase și/sau dimensiuni peste limitele maxime admise pe sectorul de la km 119+250 – Bascov la km 166+100 – INT DN7 DN73C-DJ 678, fiind permis doar accesul vehiculelor care respectă limitele maxime admise prevăzute în Anexa 2 la OG 43/1997, respectiv:

Traficul se va desfășura deviat, în ambele direcții, pe benzile destinate sensului de mers spre Râmnicu Vâlcea (calea 1 de circulație).  În acest context, CNAIR anunță că nu se vor mai emite AST de cursă pentru sectorul restricționat, iar în cazul AST eliberate pentru perioade de 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni, cu valabilitate pe întreaba rețea de drumuri naționale și autostrăzi, deja achiziționate, operatorii de transport au obligația consultării restricțiilor de circulație instituite și a utilizării traseelor optime, în vederea eliminării riscurilor de siguranță rutieră sau a blocajelor în trafic.

Legea 86 din aprilie 2023, care modifică și completează OG 43/1997 privind regimul drumurilor, elimină toate toleranțele admise la depășirile de mase și dimensiuni și instituie amenzi mai mari pentru încălcarea acestora. Practic, în disperarea de a aduce bani la buget, Legislativul a luat măsuri mai stricte chiar decât practica europeană și a dispus emiterea de autorizații speciale de transport (AST) inclusiv pentru abateri minime de la masele și dimensiunile maxim admise.

Problema este că toți operatorii care vor fi obligați să își cumpere AST în urma controalelor în trafic ori în frontieră vor intra automat în sfera de aplicare a legislației transportului agabaritic, care are anumite condiționalități. Cel mai grav este faptul că șoferul care efectuează un transport considerat agabaritic trebuie să dețină atestat corespunzător, iar vehiculul pentru care s-a eliberat AST trebuie să fie autorizat constructiv pentru depășiri de gabarit. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă și cu suspendarea licenței de transport de la două la șase luni. Atenție! Legea nu vizează operatorii de transport agabaritic, pentru că ei respectă oricum toate prevederile legale și dețin AST-uri, ci tuturor celorlalți cărăuși prinși cu mici abateri, până acum acceptate.

Amintim că potrivit normei din 7 august 2018 privind autorizarea și desfășurarea circulației vehiculelor rutiere prevăzute în OG 43/1997, la cântărirea și măsurarea vehiculelor se aplicau până acum următoarele

toleranțe: