Comitetul Național Rutier din Franța (CNR) a finalizat recent un studiu privind activitatea și costurile din 2021 ale companiilor franceze de transport rutier de mărfuri pe distanțe lungi.
O primă concluzie este aceea că la final de 2021 condițiile de funcționare a vehiculelor, puternic perturbate de măsurile luate în 2020 în timpul crizei sanitare, se apropie de standardele de dinainte de criză, dar fără a le egala: productivitatea camioanelor este cu 0,7% mai mică decât în 2019, ultimul an întreg de dinainte de pandemie. O a doua caracteristică a anului trecut – să vedem ce se va spune aici când se va face o analiză similară pentru 2022! – este creșterea fără precedent a costurilor de operare. Cel mai mult s-au scumpit din 2019 până în 2021 AdBlue (+61,8%), anvelopele (+7,2%) și combustibilul (+5%), dar și componenta socială a crescut (cu 2,7% în doi ani remunerația șoferilor și cu 4,4% indemnizațiile de detașare). Iar valoarea medie a vehiculelor firmelor care au participat la acest studiu (reînnoite sau nu în 2021) a crescut cu 5%.
Studiul a fost realizat prin intervievarea față în față, în trimestrul al patrulea din 2021, a 220 de companii considerate reprezentative. Acestea au mai declarat că, față de 2019, kilometrajul mediu anual a scăzut cu 1,1%, iar coeficientul de încărcare a vehiculelor a crescut cu 0,4%. Firmele mici au avut o scădere cu 4,4% a productivității și se pare că au mai multe dificultăți în a reveni la nivelul de activitate de dinainte de criza Covid.
De mulți ani, transportatorii francezi încearcă să-și repoziționeze activitățile pe relațiile regionale sau pe piața internă pentru a găsi surse de profitabilitate, mai greu de obținut pe distanțe foarte lungi. Astfel, din 2007, distanța medie a unei relații a scăzut constant, fiind în 2021 cu 28,6% decât acum 14 ani.
Gradul de încărcare a semiremorcilor crește puțin, de la 76,2% în 2019 la 76,5% în 2021, deci volumul/vehicul a revenit la nivelul de dinainte de criza Covid. Dar sondajul arată, și aici, că optimizarea rutelor și a încărcăturii este mai eficientă pe măsură ce dimensiunea companiei crește, avantajate fiind mai ales cele cu mai mult de 50 de angajați.
Timpii de așteptare au scăzut cu -1,6% față de 2019, fiind de 1-2,5 ore pentru 88,1% dintre încărcări și pentru 88,5% dintre descărcări.
Consumul mediu al flotei de ansambluri articulate operate pe distanțe lungi continuă să scadă în 2021, fiind de 30,6 l/10 km, cu 14,3% mai mic decât în 2000, anul în care CNR a făcut prima astfel de analiză. Evoluție ilustrează dorința tuturor firmelor din domeniu de a îmbunătăți eficiența și performanța economică a vehiculelor și de a proteja mediul. Și probabil că și prețurile ridicate ale combustibililor din 2021 au încurajat adoptarea unor strategii de reducere a consumului.
Așa cum v-am anunțat deja, transportatorii spanioli au decis să intre în grevă națională în săptămâna Crăciunului, iar acum federația FENADISMER anunță că protestul s-ar putea prelungi pe perioadă nedeterminată, din cauză că guvernul nu vrea să țină cont de cererile legitime, consideră patronatul, ale operatorilor.
Unul dintre principalele motive pentru care se organizează această grevă este faptul că cei 100.000 de transportatorii spanioli au costuri totale suplimentare de două miliarde de euro numai din cauza scumpiri carburantului cu 35% față de anul trecut, iar acestea nu pot fi, de cele mai multe ori, transpuse în tarife.
Pe 2 decembrie, organizațiile care compun Comitetul Național pentru Transport Rutier s-au reunit la Ministerul de Transport pentru a discuta despre măsurile propuse de guvern în săptămâna anterioară. Dar nu s-a ajuns la nicio concluzie favorabilă transportatorilor, dimpotrivă, Comitetul a respins întregul document guvernamental, considerând că nu numai că nu răspunde la cerințele firmelor din domeniu, dar este chiar mai restrictiv decât angajamentul asumat de fostul secretar de stat. Executivul nu vrea să intervină nici în problema participării șoferilor la încărcare/descărcare, nici pentru reducerea timpilor de așteptare la platforme, nu vrea nici să dea o clauză de modificare a prețului motorinei și nici să nu se aplice Eurovinieta – și acestea sunt doar o parte din cerințele transportatorilor. În plus, firmele din domeniu nu sunt de acord nici cu reglementarea privind sprijinul pentru înnoirea flotelor, care li se pare total discriminatorie pentru transportul de mărfuri, deoarece nu se primesc subvenții pentru vehicule cu propulsii care, dacă sunt folosite pentru alte tipuri de transport, beneficiază de ajutor de stat.
Deci intenția de a face grevă națională pe 20, 21 și 22 decembrie se menține. Dar până atunci i se va mai adresa guvernului o propunere și decizia finală se va lua în funcție de răspunsul la aceasta.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit