Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pandemia a schimbat topul beneficiilor extrasalariale pe care le oferă angajatorii. O parte dintre ele, odată populare, au fost înlocuite de altele care sunt mai ușor de acordat, indiferent de locul de unde angajații își desfășoară activitatea, ținând cont că o bună parte dintre companii lucrează în continuare în sistem remote sau hibrid. În acest moment, 84% dintre angajatori oferă beneficii salariaților, în timp ce 16% nu le au incluse în pachetele pentru angajați, arată datele celui mai recent sondaj eJobs, liderul pieței de recrutare din România.

O treime dintre angajatorii participanți la studiu oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an prime în bani și puțin peste un sfert își recompensează echipele cu vouchere sau tichete cadou. Coșurile cu produse tradiționale, odată preferatele angajatorilor, sunt oferite în acest an doar de 13% dintre aceștia, în timp ce un procent egal de companii, respectiv câte 10%, vin cu zile libere suplimentare sau petreceri cu echipa. Sub 5% organizează tombole cu premii pentru angajați și tot atâtea îi recompensează cu tichete de vacanță.

Când vine vorba de valoarea beneficiilor de Paște de anul acesta, cei mai mulți angajatori (37%) au alocat 100-200 de lei per angajat. 27% merg pe valori între 200 și 400 de lei, în timp ce 21% oferă beneficii cuprinse între 400 și 800 lei. Restul, de 15%, alocă peste 800 de lei per angajat.

„Dacă e să facem comparația cu beneficiile oferite anul trecut de Crăciun, observăm că avem cu 8% mai puțini angajatori care își recompensează de Paște angajații. Pe de altă parte însă, vedem o creștere a procentului de angajatori care oferă prime în bani, de la 28% la Crăciun, la 34% acum. Totodată, sunt cu 8% mai puțini angajatori decât la final de an care oferă zile libere suplimentare de Paște, în timp ce procentul celor care aleg coșurile tradiționale se păstrează similar, 13% acum versus 16% de Crăciun. Faptul că aproape 70% dintre angajatori oferă beneficii cu ocazia Sărbătorilor Pascale vine să reconfirme ceea ce se reflectă și în cifre. E cât se poate de evident că, în pofida războiului din Ucraina, companiile se mențin optimiste, iar piața muncii e în continuare cât se poate de efervescentă: doar în prima jumătate a lunii aprilie au fost postate aproape 20.000 de joburi noi pe platforma noastră”, mai spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Dacă nu ar avea limite de niciun fel, angajatorii cred că oferirea săptămânii de lucru de 4 zile ca beneficiu i-ar ajuta cel mai mult să se diferențieze în piață și să atragă candidați, însă cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, nu cu comprimarea celor 40 de ore în 4 zile în loc de 5, cum este în acest moment propunerea de lege. La fel de populare ar fi și extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei angajaților și al 13-lea salariu. Alte beneficii pe care le-ar oferi angajatorii dacă nu ar fi constrânși de buget ar fi acoperirea cheltuielilor casnice ale angajaților, asigurarea de menajere/bone pentru membrii echipelor, dar și oferirea unei perioade sabatice pentru angajați pe banii companiei. Studiul a fost derulat în perioada 1-15 aprilie 2022, pe un eșantion de circa 175 de companii, respondenții fiind oameni de HR, manageri și antreprenori. 

Pharma și IT rămân principalele industrii din România în care angajații câștigă peste media pieței, relevă cel mai nou studiu Mercer – Total Remuneration Survey, realizat pentru al 5-lea an consecutiv în România de cătrer Mercer Marsh Benefits. Ediția 2020 acoperă 408 companii și 114.235 angajați. Luând în considerare condițiile speciale ale anului 2020, Mercer Marsh Benefits a realizat și Mercer Special Survey Romania – un studiu dedicat impactului COVID-19 asupra practicilor companiilor în ceea ce privește compensațiile și beneficiile.

Studiul analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivelul pieței generale. Topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în anul 2019, dar remarcăm consolidarea pe zona pharma, cu un nivel al remunerațiilor cu 26% peste media pieței.

“Pe lângă faptul că, în acest an, Pharma a fost printre domeniile care au crescut ca volum de business, un aspect particular poziționează această industrie în topul celor mai bine plătite din România: rolurile ocupate de medicii specialiști ridică mult media acestei industrii”, explică Ana-Maria Gheorghe, Mercer Marsh Benefits, Talent Information Solution Leader, Romania.

Locul secund în top este ocupat de IT. Angajații din acest domeniu au venituri care depășesc cu 17% media pieței generale. În principal, pozitiile în legătură cu dezvoltarea de software, arhitectură și analiză de sistem, determină acest nivel peste medie.

TOP 10 Industrii – venituri raportate la media pieței generale:

  1. PHARMA                            +26%
  2. IT                                          +17%
  3. SSC/ BPO                           +13%
  4. AGRICULTURĂ                 +8%
  5. ENERGIE                             +6%
  6. BUNURI DE CONSUM   +2%
  7. LOGISTICĂ                         -2%
  8. PRODUCȚIE                       -3%
  9. TRANSPORT                      -4%
  10. RETAIL                                 -12%

Care sunt departamentele din cadrul organizațiilor în care se câștigă cel mai bine?

Tot din perspectiva comparației cu nivelul veniturilor medii calculate la nivelul pieței, anul 2020 vine cu o ierarhie similară a celor mai bine plătite joburi. Astfel, cele mai bine plătite sunt pozițiile din departamente precum: IT (+22% față de media pieței), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%), Financiar (+7%). La polul opus, posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieței generale: producție (-7%), relații cu clienții (-7%), distribuție (-5%).

Unde sunt cel mai bine plătiți angajați din România?

Pentru al doilea an consecutiv, Cluj rămâne lider al topului orașelor în care angajații câștigă cel mai bine. Potrivit studiului, angajații din Cluj câștigă cu 10% mai mult decât media pieței generale. Locul secund este ocupat de București, angajații de aici câștigă cu 4% peste medie. Podiumul este completat de Ploiești (+1% față de media generală).

La nivel național, în 2020, cresterea reală a pieței salariale în toate industriile a fost de 6% (raportat la anul precedent). Pentru 2021 companiile anticipează o creștere medie de 5%.

Cum au evoluat beneficiile acordate de companii, în ultimii 3 ani?

Asigurările private de sănătate, trainingurile și bonusurile pentru recomandări au fost principalele beneficii care au consemnat creșteri  (din perspectiva numărului de companii care le acordă) față de anul 2020, potrivit studiului.

Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania: Anul 2020 este un an atipic și din perspectiva beneficiilor acordate de companii. Odată cu trecerea către work from home, organizațiile s-au reorientat către zona trainingurilor online. 94% dintre cele peste 400 de companii care ne-au transmis date acordă acest tip de beneficiu. Asigurările private de sănătate își continuă tendința de creștere pentru al 5-lea an consecutiv. Preocuparea companiilor pentru acest beneficiu este firească în actualul context. În plus, angajatorii au avut la dispoziție noi produse de asigurare, inclusiv cu acoperire COVID-19. Într-un context sanitar critic și în condiții economice dificile, este esențial pentru companii să aleagă implementarea unui program de beneficii optimizat cu sprijinul specialiștilor”.

Studiul TRS Special Edition sintetizează răspunsurile primite de la 109 organizații participante. Acestea au cifra de afaceri cuprinsă între 25-50 milioane EUR. Industriile relevante din care fac parte companiile care au răspuns: producție (24%), bunuri de consum (24%), IT (8%), energie (6%).

Din perspectiva impactului crizei sanitare COVID-19 în structura și tipul beneficiilor pe care companiile le acordă, remarcăm creșterea preocupării în zona asigurărilor de viață și sănătate.

Care este intenția companiilor de a modifica politica de beneficii, în contextul COVID-19?       

Practici generale: intenții de angajare și scăderi de personal

Foto: rohealthreview.ro