Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Blocada ar fi trebuit să aibă loc la punctele de trecere Dorohusk, Krakowec, Rawa Ruska și Medyka. Blocajele urmau să dureze până la ora 12:00 a zilei de 14 iunie. Fermierii ucraineni au explicat că intenționau să răspundă în acest fel protestului fermierilor polonezi împotriva tranzitului produselor agricole ucrainene pe teritoriul polonez, abia terminat.

Organizarea evenimentului decurge din dezacordul categoric al fermierilor ucraineni față de acțiunile părții poloneze, care, în mod unilateral, încălcând normele comerciale ale UE și decizia Comisiei Europene privind reluarea tranzitului produselor agricole ucrainene, continuă să blocheze fizic camioanele care vin din Ucraina pe teritoriul Poloniei. Aceștia au declarat într-o notă că prin această poziție, fermierii polonezi îi fac jocul lui Putin, deoarece doresc ca grânele ucrainene să rămână în Ucraina și ca prețurile să crească. Asta este ceea ce își doresc în Federația Rusă.

Fermierii polonezi au blocat, de asemenea, punctul de trecere de la Dorohusk, dar după ce ministrul agriculturii a intrat vineri în discuții cu ei, aceștia au renunțat la protestul lor în cursul serii.

Niciun incident nu a fost raportat de serviciile poloneze. Numărul camioanelor deblocate pe sensul de ieșire din Polonia (în timpul ultimei ture de noapte) este comparabil cu deblocările din ultimele săptămâni (excluzând blocarea temporară a DPG – punctele de trecere a frontierei rutiere).

Poliția de Frontieră raportează că timpul de așteptare pentru autorizare în ultimele 12 ore a scăzut de la 35 de ore la 7 ore. Numărul de vehicule în așteptare este în scădere, deoarece la DPG sosesc mai puține vehicule. Aceasta este o situație normală în perioada de weekend. Duminica și lunea se observă, de obicei, o scădere a numărului de vehicule care așteaptă să părăsească Polonia.

Transportatorii nu sunt de acord cu calculele poliției de frontieră. Șoferii așteaptă 40-48 de ore într-o coadă de 10 km pentru a obține autorizația.  Transportatorii nu au raportat, de asemenea, niciun blocaj, toate terminalele fiind Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. După începerea războiului de agresiune rusesc, Polonia și alte țări din regiune s-au oferit să ajute la tranzitul cerealelor ucrainene către țări terțe, deoarece Rusia a blocat rutele comerciale tradiționale. Dar transportul ulterior s-a blocat, în parte din cauza capacității insuficiente a porturilor.

Distorsionarea concurenței: o parte din cerealele în tranzit au ajuns pe piața poloneză

O parte din cerealele destinate tranzitului au ajuns, de asemenea, pe piața poloneză, ceea ce a dus la o scădere a prețurilor în această țară și la protestul fermierilor polonezi din aprilie Inițial, guvernul polonez a ordonat interzicerea importurilor, dar ulterior a convenit cu Ucraina ca tranzitul de cereale să fie controlat printr-un sistem de monitorizare.

Fermierii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei care leagă estul Ucrainei de Polonia. Aceștia au protestat împotriva scăderii prețurilor provocate de importul de cereale și alte produse agricole din Ucraina, multe dintre ferme aflându-se într-o situație dramatică. Ajutorul financiar promis de guvernul polonez nu a ajuns încă la fermierii afectați.