Controalele introduse începând cu 14 februarie în frontiera Germaniei cu Tirolul şi obligativitatea ca șoferii de camioane să prezinte rezultatele unui test negativ la Covid-19 atrag nemulţumirea inclusiv a transportatorilor germani. Günter Bischofberger, șeful companiei de transport Allgäu Bischofberger, descrie consecințele masive ale acestor obligaţii într-un interviu acordat VerkehrsRundschau. „Această decizie este un dezastru pentru noi în condiţiile în care camioanele duc în principal alimente din sudul Germaniei în toată Italia şi vin înapoi în Germania în mod regulat. Deşi trecem prin Tirol și pasul Brenner de 40 – 50 de ori pe săptămână, nu am primit nicio informaţie oficială privind noile obligaţii. Aflând însă din presa austriacă, am adus şoferii înapoi din Italia prin Bergamo, Milano și Elveția atunci când toți ceilalți șoferi de camioane, care nu știau nimic despre controalele de frontieră şi testare, au fost prinși pe partea italiană înainte de Brenner. Blocajul rutier de pe A22 a avut o lungime de peste 200 de kilometri (peste 2.000 de camioane), iar coada era pe două benzi.“
Camioanele companiei germane au avantajul că pot ajunge în sudul Germaniei prin Milano și Elveția, însă apar costuri suplimentare pentru cu motorina, taxele de drum, timpul pierdut. „Drumul prin Elveția este foarte scump. Doar taxa pentru vehiculele înmatriculate în străinătate costă 225 de euro pentru un camion Euro 6. În plus, există o taxă şi pe autostrada de la Verona la Milano. Apoi, din cauza ocolirii, ajungem să facem o cursă tur-retur într-un timp în care făceam două. Ca urmare, avem pierderi imense în vânzări, în vreme ce unii clienţi sunt nervoși, alţii reacționează scandalos, iar alții sunt înţelegători, fără însă să suporte costurile noastre suplimentare.“
Între timp, lucrurile s-au agravat, pentru că testele de coronavirus de la Zollhof nu mai sunt organizate de stat, ci de furnizori privaţi, costul fiind acum între 30 și 50 de euro per camion și șofer, inclusiv parcarea. „Ar fi fost mai simplu dacă politicienii i-ar fi îndemnat pe transportatorii de la granița dinspre Brenner să-și conducă vehiculele prin Tirol, până la frontiera bavareză, fără oprire (nici măcar pentru realimentare, toaletă etc.), fiind o călătorie de două ore. Aceasta ar fi fost cea mai ieftină și cea mai ușoară soluţie. Însă cei care hotărăsc nu se consultă cu transportatorii.“
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit