Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La mai puțin de o lună de la Brexit, exporturile Marii Britanii către UE sunt încă extrem de scăzute. „Nu există o cerere normală din partea exportatorilor, iar asta înseamnă că aproximativ 40% din camioane se întorc goale pe continent”, a declarat șeful Asociației Transportatorilor Rutieri (RHA), Richard Burnett, ziarului “The Times”. Mai mult, companiile străine vin în Marea Britanie mai rar, deoarece călătoriile sunt acum mai scumpe din cauza taxelor vamale și a altor obstacole birocratice. „Transportatorii se tem să nu fie blocați în port dacă nu au documentele vamale corespunzătoare. În plus, obligația de testare anti-Covid este foarte nepopulară“, arată Richard Burnett.

Acelaşi lucru sesizează şi directorul Asociaţiei companiilor care activează în sectorul frigorific, Shane Brennan: „Nu au existat niciodată autostrăzi și feriboturi atât de goale ca acum.” Acesta subliniază că o mare parte a industriei alimentare are dificultăţi în tranzacţionarea cu UE şi acuză guvernul de indiferență. „Aceste probleme vor deveni permanente dacă guvernul nu va lua măsuri decisive.”

Presa britanică a relatat că o serie de agenţii guvernamentale au sfătuit companiile producătoare/exportatoare să-și deschidă filiale în UE pentru a nu pune în pericol comerțul cu Europa.