Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cea mai recentă analiză a asigurătorului internațional de transport de marfă, TT Club, a rețelei de reziliență și securitate, Transported Asset Protection Association, și a consultanților în îmbunătățirea afacerilor, BSI SCREEN, raportează o creștere dramatică a criminalității în domeniul transportului de marfă în Italia, incidentele de furt cvadruplându-se în ultimii doi ani.

TT Club, în colaborare cu BSI SCREEN și TAPA EMEA, subliniază amenințarea din ce în ce mai mare la adresa lanțului de aprovizionare italian, reprezentată în principal de crima organizată și de metodele sale sofisticate de furt.  Raportul amplu, care se bazează pe resursele de date de mare anvergură ale celor trei organizații, scoate în evidență natura dinamică și în continuă evoluție a infracțiunilor din domeniul transportului de marfă în Italia, precum și măsurile necesare pentru combaterea acestei amenințări.

Ca multe alte țări, Italia înregistrează o creștere a furturilor de mărfuri planificate strategic, grupurile criminale folosind mijloace din ce în ce mai sofisticate pentru a se infiltra în lanțul legal de aprovizionare. Cu toate acestea, raportul subliniază faptul că Italia este deosebit de atractivă pentru hoți datorită pieței sale bine cunoscute de bunuri de lux și de designer. Într-adevăr, hainele, îmbrăcămintea și produsele farmaceutice sunt menționate ca fiind cele mai vizate mărfuri.

„Italia nu este singura care se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a furturilor de mărfuri”, comentează Josh Finch, manager de risc logistic la TT Club. „Observăm aceleași tendințe la nivel general, cu autostrăzi majore și centre industriale care devin ținte-cheie pentru infractori. Statisticile evidențiază în mod clar problema-cheie: mărfurile aflate în repaus, parcate în condiții nesigure, parcate pe marginea drumului, în jurul acestor intersecții principale, sunt cele mai expuse riscului.”

„Lipsa accesului la parcări sigure și securizate este o problemă globală, al cărei exemplu acut este Italia”, comentează Panayiotis Laimos, Standards and Training Support, TAPA EMEA. „La TAPA, creăm standarde care se concentrează pe toate riscurile în cadrul unui model de atenuare a riscurilor lanțului de aprovizionare de la un capăt la altul. Trebuie să ne concentrăm pe strategia „bunurile aflate în repaus sunt bunuri expuse riscului” și să combinăm oamenii și tehnologia în cel mai bun mod.”

Coautorii descriu mijloacele din ce în ce mai sofisticate utilizate de infractori pentru a accesa mărfurile, în special utilizarea emergentă a dronelor ca instrument de recunoaștere. „Multe drone moderne pot funcționa timp de peste 30 de minute, timp mai mult decât suficient pentru a supraveghea un loc, observând vulnerabilitățile acestuia, amplasarea camerelor de securitate și a posturilor de pază. Acestea sunt silențioase, au o vizibilitate excelentă și sunt adesea greu de reperat; am văzut chiar cazuri de drone care au intrat neobservate în depozite prin ușile deschise. În acest fel, hoții sunt din ce în ce mai capabili să construiască un profil al bunurilor care sunt depozitate și exact unde să le găsească”, explică Finch.

Ca în cazul tuturor rapoartelor de sensibilizare de această natură, TT și coautorii săi sunt dornici să ofere îndrumări cu privire la modul în care astfel de riscuri de furt pot fi atenuate prin consiliere. Raportul conține măsuri preventive care variază de la tehnologia de dezactivare a dronelor, bruiaje de frecvență radio, tehnologie de parcare securizată și importanța crucială a diligenței. „Cu ajutorul partenerilor noștri, utilizând o gamă largă de resurse de date aprofundate, TT se angajează să ridice capacul asupra criminalității internaționale în domeniul transporturilor de mărfuri pentru a se asigura că industria este mai bine echipată pentru a atenua atât pierderile cauzate de furtul de mărfuri la scară largă, cât și pierderile cauzate de furtul de mărfuri atriționale”, conchide Finch.