Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Încheierea subvenționării de către guvernul federal a unei părți din prețul la carburanți se face simțită în mod clar în multe benzinării. Acest lucru este demonstrat de o analiză rapidă a prețurilor la aproape 400 de benzinării din München, Berlin și Hamburg în intervalul 06:00-06:30 de joi dimineața, 1 septembrie, realizată de Deutsche Presse-Agentur cu ajutorul datelor privind prețurile carburanților de la ADAC. Prețurile la multe benzinării au fost semnificativ mai mari față de ziua anterioară.

Prin reducerea taxei pe combustibil, guvernul german a redus timp de 3 luni taxa pe energie la nivelul minim permis de UE. În termeni aritmetici, prețul Super E10 ar putea crește cu 35 de cenți, iar cel al motorinei cu 17 cenți ca urmare a abrogării subvenției. Primele date arată că creșterile reale ale prețurilor au fost mai degrabă ușor sub aceste valori. Cu toate acestea, datele nu sunt suficiente pentru a face afirmații precise.

Motorină parțial peste 2,30 euro

Potrivit datelor, motorina costa deja mai mult de 2 euro la majoritatea benzinăriilor chestionate miercuri. Joi, prețul la majoritatea benzinăriilor a depășit cu mult 2,10 euro, în unele cazuri chiar 2,30 euro.

Joi dimineață, E10 costa mai mult de 2 euro la majoritatea benzinăriilor. Miercuri dimineață, prețul nu depășise acest prag la niciuna dintre benzinăriile analizate, dar era în general încă sub 1,90 euro, în multe cazuri chiar sub 1,80 euro.

Cu toate acestea, prețurile crescuseră deja semnificativ în ultimele 2 săptămâni. În plus, operatorii de benzinării cumpărau în continuare până miercuri la cota redusă de impozitare și, prin urmare, puteau continua să vândă benzină și motorină la prețuri mai mici pentru moment. Așadar, ar putea dura ceva timp până când clienții vor simți întregul impact al reducerii impozitelor.

Franța își extinde sprijinul

Reglementări comparabile cu reducerea pentru carburanți din Germania există și în alte țări ale UE. În Franța, sunventia a fost majorată în noaptea de joi spre vineri, 2 Septembrie: în loc de 18 cenți până acum, în septembrie și octombrie se va acorda o reducere de 30 de cenți pe litru de benzină sau motorină pe continent. În Corsica și în unele teritorii de peste mări, se aplică o reducere mai mică, potrivit Ministerului Economiei.

Cu toate acestea, în lunile următoare, discount-ul pentru carburanți va scădea și în Franța. În noiembrie și decembrie, va fi redusă la 10 cenți pe continent și va fi eliminată complet la sfârșitul anului.

Seceta  a făcut subvenția insesizabila in ultimele săptămâni

Așa-numita reducere pentru rezervor a fost în mare parte transferată clienților de către dealeri și operatorii de benzinării. Cu toate acestea, o comparație cu prețurile din Franța arată că alți factori au umbrit scăderea prețurilor din iulie și august. Acesta este rezultatul unei evaluări realizate de institutul de cercetare economică RWI din Essen.

Conform datelor, principalele cauze ale prețurilor sunt seceta și nivelul scăzut al apei Rinului. Acest lucru determină costuri de transport ridicate, în special pentru motorină, și, prin urmare, creșterea prețurilor. Pe de altă parte, prețurile ar fi fost și mai mari fără această subvenție Același efect a fost observat și în cazul benzinei super E10, dar nu în aceeași măsură, deoarece benzina super a trebuit să fie importată într-o măsură mult mai mică decât motorina.

Oficiul Concurentei vrea să monitorizeze în continuare prețurile la carburanți

Bundeskartellamt intenționează să urmărească îndeaproape evoluția prețurilor carburanților în zilele și săptămânile următoare. „Vom continua să urmărim foarte atent și să furnizăm informații despre cum evoluează prețurile și ce se va întâmpla după reducerea fiscală care a fost eliminată la 1 septembrie”, a declarat președintele autorității de concurență, Andreas Mundt, cu ocazia prezentării raportului anual.

Acesta a declarat că Oficiul Concurentei și-a intensificat deja monitorizarea prețurilor carburanților la cele aproximativ 15.000 de benzinării din Republica Federală începând cu luna martie și a lansat, de asemenea, o investigație la nivelul rafinăriilor și al comerțului cu amănuntul. „Până în prezent, se știu puține lucruri despre ceea ce se întâmplă de fapt între cumpărarea țițeiului și vânzarea la benzinărie”, a spus Mundt. Autoritatea dorește să prezinte primele rezultate ale investigației în toamnă.