Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Peste 20 de asociații austriece de profil și camere de comerț au solicitat Comisiei UE să inițieze proceduri de încălcare a dreptului comunitar (infringement) din cauza interdicțiilor de conducere impuse de autoritățile regiunii Tirol.

Disputa cu privire la interdicțiile de conducere impuse camioanelor care tranzitează Tirolul este încă departe de a fi rezolvată. Potrivit Camera de Comerț din Bozen, care reprezintă interesele economice ale Tiroului de Sud, 20 de asociații și camere de comerț din Belgia, Danemarca, Germania, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Austria și Suedia au solicitat recent președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, să inițieze declanșarea procedurilor de infringement împotriva Austriei pe motivul încălcării legislația UE privind libera circulație a mărfurilor în UE. În plus, există și alte obstacole pentru companiile de transport din Tirol, explică Thomas Baumgartner, președintele asociației italiene de transport de marfă Anita: „Există, de asemenea, probleme juridice ale UE cu taxa de noapte pe autostrada A13, deoarece are un tarif prea ridicat“.

Astfel, pe A13 din Tirolul de Nord, taxa de drum este de 3,50 euro pe kilometru, în timp ce în medie pe autostrăzile din Italia și Germania doar 0,17 euro pe kilometru.

De partea cealaltă, guvernatorul tirolez Günther Platter nu a părut prea impresionat de cerința asociațiilor și a justificat măsurile inclusiv din punct de vedere al poluării.

Nu vom permite să fie pusă în pericol sănătatea populației tiroleze. Limitele a ceea ce este rezonabil pentru oameni, natură și infrastructură au fost deja depășite. Din acest motiv, cu siguranță Tirolul nu va fi intimidat de amenințări”, a spus Platter într-o declarație.

Nivelul traficului de camioane grele a ajuns în aprilie 2021 la 206.590 de vehicule, fiind deja peste nivelul anului 2019. „Din acest motiv, rămânem la decizia de a bloca traficul, cât și la alte măsuri de restricționare”, a explicat oficialul.