Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.201 lei, in luna aprilie 2020, cu 185 lei (-3,4%) mai mic decat in luna martie 2020, iar castigul salarial mediu nominal net s-a situat la valoarea de 3.182 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 112 lei (-3,4%), arata datele Institutului National de Statistica, publicate joi. Cele mai mari scaderi s-au produs in transporturile aeriene, dar si in productia auto si cea a remorcilor.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, respectiv 7.982 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.340 lei. Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,2%. Pentru aprilie, indicele castigului salarial real a fost 99,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce indicele castigului salarial real a fost 96,3%. Fata de luna octombrie a anului 1990, indicele castigului salarial real s-a situat 214,3%, cu 8,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna martie a acestui an.
Datele oficiale arata ca, in cazul castigului salarial mediu net, cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 29,1% in transporturi aeriene, cu 22,8% in fabricarea produselor din tutun, intre 12% si 19% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de mobila, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), hoteluri si restaurante, fabricarea bauturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati industriale n.c.a., activitati de spectacole, culturale si recreative, respectiv intre 7,5% si 11% in fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitati profesionale, stiintifice si tehnice.
In acelasi timp, majorari semnificative ale castigului salarial mediu net au fost consemnate in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+13,8%), precum si in in activitati de servicii anexe extractiei (+10,8% ).