Autostrada Soarelui urmeaza sa fie inaugurata la sfarsitul lui noiembrie – adica la 25 de ani dupa darea in folosinta a primului sau tronson, Cernavoda-Fetesti – prin finalizarea portiunii Cernavoda-Medgidia, care era deja deschisa circulatiei, dar numai pe cate un sens. Nu doar durata inimaginabila a lucrarilor a starnit insa comentarii, ci si zvonul ca de fapt ele au fost gata mai demult, dar inaugurarea a fost amanata pentru a fi mai vie in memoria noastra in ziua alegerilor generale.
Pe de alta parte, tronsonul Cernavoda-Medgidia nu are inca multe dintre facilitatile unei autostrazi adevarate – statii de carburant, toalete, spatii de refugiu si semnal GSM pe o buna portiune de drum – ceea ce inseamna ca inaugurarea nu echivaleaza de fapt cu receptia finala a lucrarilor. Si nici asta nu prea ne mai mira, s-a mai vazut la noi.
O noutate acum, la final de an, este si faptul ca CNADNR urmeaza sa scoata la licitatie paza auto-strazilor. Firmele care vor sa se inscrie trebuie sa detina, pentru pregatirea profesionala a agentilor, poligoane unde sa se poata antrena cu arme de foc, si sa aiba, pentru acest obiectiv, angajati cu autorizatii pentru arme si munitie letala emise de IGPR. Pentru paza tronsonului Lehliu-Cernavoda contractul va avea valoarea de aproape 1,5 milioane de euro, iar pentru Cernavoda-Constanta si Ovidiu-Agigea, de 1,2 milioane de euro.
Tot de curand, CNADNR a reziliat contractul pentru construirea primului tronson al Autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu asocierea Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donrep Construct, in special din cauza in- tarzierii lucrarilor – proiectul e la 20%, fata de 70%, cat ar fi trebuit – dar si pentru alte deficiente, inclusiv aceea ca a fost licitat in conditii pe care UE, care il cofinanteaza, le considera gresite, cu suspiciuni de frauda. Astfel ca pe 8 noiembrie CNADNR a trimis instiintare de reziliere a contractului in conformitate cu prevederile sub-clauzei 15.2 din conditiile speciale ale contractului.
O alta piedica aparuta in ultimul timp in calea infrastructurii romanesti este contestatia depusa de Selina SRL-Doprastav as-Sodi Constructii in preajma semnarii de catre CNADNR a contractului cu Spedition UMB-Tehnostrade pentru lucrarile la Autostrada Transilvania pe ruta Gilau-Nadasel. Si, conform procedurii, Compania are obligatia sa astepte solutionarea, iar daca nu va primi raspuns favorabil de la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor contractul va ramane blocat.
La licitatie au participat patru companii, iar consortiul Spedition UMB-Tehnostrade a avut cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar, 258.199.052 de lei, si s-a angajat sa termine proiectarea in sase luni si executia in 18, dar si sa asigure garantia alte 48 de luni.
In conditiile atator amanari, nu ne mira faptul ca Romania a inregistrat din nou cea mai mare scadere din UE a lucrarilor de constructii. Iar ingrijorarea CE fata de fraudele cu fonduri europene din tara noastra completeaza cat se poate de nefericit peisajul din 2012. Oficialii europeni declara ca de fiecare data cand viziteaza tara noastra identifica numeroase suspiciuni privind conflictul de interese si de aceea solicita insistent luarea unor masuri de prevenire a fraudei sau macar de identificare a ei acolo unde exista.
Nu intram nici de data aceasta cu prea mult optimism in noul an, dar asta nu ne impiedica sa va uram „Sarbatori fericite si cat mai multe motive de satisfactie in 2013!“.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit