Sub auspiciile pandemiei, piața de curierat a crescut cu 13,33% în 2020 și a depășit pentru prima dată pragul de 1,1 miliarde de euro. A fost un an în care jucătorii implicați în distribuția pe ultima milă au fost „forțați“ să investească în resursă umană, tehnologie, flotă și extinderea capacităților de livrare.
În ciuda problemelor de logistică și de personal cu care se confruntă, Poșta Română continuă să fie principalul jucător în domeniu. Compania deținută de statul român prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (93,52 %) și Fondul Proprietatea (6,48 %) a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 266 de milioane de euro, într-o ușoară scădere (1%) față de perioada similară din 2019. Eficientizarea business-ului de poștă și curierat a început mai amplu chiar în 2020, atunci când Poșta Română a demarat un amplu proces de modernizare prin investiții, o mare parte dintre acestea beneficiind de finanțare printr-un credit de 200 milioane lei, dar și din bugetul propriu sau prin intermediul fondurilor ne/rambursabile. Programul de dezvoltare este unul amplu și va dura până în 2025 potrivit oficialilor Poștei, însă la final ar urma să crească cota de piață a companiei.
Ca și în anii anteriori, pe locul al doilea în topul realizat de editorii Tranzit se menține cea mai mare companie privată de pe piață, FAN Courier Express, care înregistrează un plus de 25%, până la aproape 210 de milioane de euro, aproape dublu față de media pieței, raportat la un număr mediu de curieri de 3.330, în creștere cu 352 de persoane. De altfel, alături de Sameday, FAN Courier a făcut și cele mai multe angajări anul trecut. Cifra trebuie privită într-un context mai larg, acela al unor investiții totale de peste 15 milioane de euro, din care o treime, circa 5 milioane de euro, s-a îndreptat către digitalizare, o direcție în care FAN Courier investește de mai mulți ani și care anul trecut, pe fondul crizei provocate de pandemie, a fost accelerată.
Revenind la clasamentul realizat de editorii Tranzit, topul primelor trei companii este întregit de Cargus (n.r. – fosta Urgent Cargus) care a raportat un volum mediu anual mai mare cu 20% în 2020, pentru o cifră de afaceri de 102 de milioane de euro, în creștere cu 7% față de 2019. Unul dintre principalii factori de creștere a fost sectorul B2C, livrările pentru categorii precum modă, bricolaj, IT&C, jucării și cosmetice crescând semnificativ în portofoliul Cargus, cu unele creșteri depășind 100% în volume.
De departe însă, cea mai spectaculoasă creștere în topul principalelor firme de curierat din România o înregistrează Delivery Solutions, compania care operează marca Sameday Courier și parte a grupului eMAG, care urcă patru poziții până pe locul al patrulea și care, anul trecut, a realizat afaceri de 82,6 milioane de euro, în urcare cu 137%, de la 34,8 milioane de euro. Este pentru al șaselea an consecutiv când vânzările Sameday depășesc o creștere anuală de 80%, în 2019 aceasta fiind, spre exemplu, de 86%. Pentru a-și extinde capacitatea de livrare și sortare, anul trecut compania a anunțat investiții de peste 20 de milioane de euro în dezvoltarea direcțiilor strategice, printre acestea numărându-se și extinderea rețelei de lockere easybox.
Per ansamblu, primele 10 companii realizează împreună o cifră de afaceri de peste 985,5 milioane de euro, adică aproape 90% din piață.
O analiză detaliată a pieței de curierat veți putea citi în numărul de Septembrie al revistei LOGISTICA.
Cifra de afaceri a pieței serviciilor de poștă și curierat din România a avansat cu 12% față de 2018 și a depășit cu 112% nivelul din 2010, ajungând la 5,3 miliarde de lei în 2019, potrivit celei mai recente analize KeysFin. Analiștii estimează o cifră de afaceri de 6,6 miliarde de lei în 2020, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus. Pe termen mediu, estimările acestora indică o temperare a ritmului anual de creștere a pieței spre cel înregistrat în 2019.
„În ultimii trei ani se vorbește tot mai des despre dezvoltarea comerțului electronic și aportul major pe care îl are acesta în dezvoltarea business-ului din sectorul serviciilor de poștă și de curierat. Cu toate acestea, chiar dacă piața de e-commerce din România a crescut constant în ultimii ani, nicio inovație sau intrare pe piață a unui jucător din comerțul digital nu a avut un ecou atât de puternic pe piața curieratului, precum migrarea către cumpărăturile online adusă de debutul pandemiei de Coronavirus. Astfel că, dacă în 2019 estimam menținerea unui trend ascendent cu care ne obișnuisem, în anul pandemiei ne așteptăm ca piața să aibă o creștere cel puțin dublă, atingând astfel un maxim istoric”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
Piața serviciilor de poștă și curierat este unul dintre puținele domenii în care numărul de companii a avansat considerabil, cu 15% în comparație cu anul 2018 și cu aproximativ 256% față de 2010, la puțin peste 2.400 de companii în 2019. Dacă pentru 2019 specialiștii KeysFin raportează o creștere de 15%, pentru 2020 aceștia estimează o concentrare într-un ritm moderat a pieței, ca rezultat al impactului pandemiei asupra firmelor mici, fără putere logistică și financiară. Cu toate acestea, trebuie menționat că sectorul serviciilor de poștă și curierat este una dintre piețele care au crescut cel mai mult în anul pandemiei, alături de sectorul farmaceutic, retail-ul alimentar, sănătate și asistență socială, IT și comunicații, distribuitorii de energie și gaze și cei de apă și salubritate.
Rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poștă și curierat a crescut marginal față de 2018, însă a fost cu peste 318 milioane de lei peste pierderea din 2010, ajungând la aproape 235 milioane de lei în 2019.
POȘTA ROMÂNĂ este în continuare principalul jucător din piața de poștă și curierat din țara noastră, în ciuda valului de concedieri anunțat recent. Compania, deținută de statul român prin Ministerul Comunicațiilor – 93,5% și de Fondul Proprietatea – 6,5%, a raportat în 2019 o cifră de afaceri de aproape 1,3 miliarde de lei (23,9% din total). De menționat că, în 2018, cifra de afaceri a acestei instituții a fost de 1,2 miliarde de lei, astfel încât compania a menținut trendul crescător din anul anterior.
FAN COURIER EXPRESS, liderul segmentului de curierat, continuă să câștige teren: în 2019, compania cu capital privat 100% românesc a făcut afaceri de aproape 792 de milioane de lei, respectiv un avans de peste 15% față de 2018.
La fel ca în anul anterior, CARGUS (453 milioane de lei, 8,5% din total) vine în completarea podiumului, în urma sa menținându-se în top aceeași jucători principali din industrie: TNT ROMANIA (351 milioane lei, 6,6% din total, companie care a depășit DHL în 2018) și DHL INTERNAȚIONAL ROMÂNIA (341 de milioane de lei, 6,4% din total). Cumulat, cele mai mari 10 companii au generat 76,4% din cifra de afaceri totală.
Analiza nu ia în considerare performanța unor companii precum BRINGO MAGAZIN (controlată indirect de Carrefour Nederland BV) sau GLOVOAPPRO (deținută de spaniolii de la Glovoapp23 SL), acestea declarând ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului IT&C. Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanțelor, cele două companii au raportat creșteri majore de 215%, la 21,3 milioane de lei (BRINGO) respectiv de 97%, la 63,8 milioane de lei (GLOVO), în primul semestru din 2020 față de sfârșitul lui 2019. FOODPANDA RO (deținut de germanii de la BRILLANT 1421 GMBH) are ca principal domeniu de activitate codul CAEN 4619: intermedieri în comerțul cu produse diverse, domeniile secundare ținând de comerțul retail și wholesale (4617, 4618, 4711, 4729, 4791) și nu a raportat rezultatele pentru 2019 până la momentul întocmirii analizei.
Noua eră a curieratului, alimentată de comerțul digital
În 2019, aproximativ 41.000 angajați lucrau pentru companiile locale de poștă și curierat, cu 0,7% mai mulți decât în 2018. Pentru 2020, analiștii KeysFin estimează un avans de aproximativ 10% la aproximativ 45.000 angajați, ca urmare a creșterii accentuate pentru serviciile de curierat.
Datele din piața comerțului digital cu bunuri de larg consum estimează creșteri în jurul valorii de 40% pentru anul încheiat, iar statisticile celui mai popular motor de căutare din România ilustrează o creștere a căutărilor românilor în categoria de livrări online cu 58% în 2020 faţă de anul anterior, atingând vârfuri chiar şi de 200% în anumite perioade precum luna aprilie.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit