Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Lucratorii sezonieri romani din Germania au dreptul la un tratament egal cu muncitorii nationali atunci cand vine vorba de conditii de angajare si de munca, inclusiv in privinta salariilor si a timpului de lucru, a declarat Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de munca si drepturi sociale, intr-un raspuns pentru Tranzit. Comisia Europeana poate declansa procedura de infringement asupra Germania pe potentialele abuzuri doar daca acestea sunt semnalate de catre autoritatile competente, in special de catre oficiul de Control Financiar al Muncii Nedeclarate (FKS), care apartine Administratiei Federale a Vamilor. 

Autoritatile federale germane au pus la dispozitia lucratorilor mobili din UE un site informativ, disponibil inclusiv in limba romana – https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-ro, unde cei care muncesc in Germania au la dispozitie mai multe surse de informare, inclusiv acces la centre de consiliere si la legislatia germana privind munca. Mai departe, a precizat comisarul Nicolas Schmit, odata operationala la capacitate maxima, Autoritatea Europeana a Muncii, institutia care urmareste imbunatatirea cooperarii transfrontaliere, se va asigura ca toate conditiile privind angajarea si munca propriu-zisa vor fi respectate. „Comisia Europeana este in contact cu autoritatile germane in acest sens”, a mai precizat Nicolas Schmit. 
 
Legislatia in domeniul muncii la nivel european, care este transpusa prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 si care include si masuri de protectie pentru muncitorii transfrontalieri, va fi modificata, precizeaza aceeasi sursa. Initiativa isi propune sa modernizeze normele actuale pentru a se asigura ca reguli sunt adaptate situatiei prezent, mai simple si mai usor de aplicat. De exemplu, spune Nicolas Schmit, Comisia a propus mai multe imbunatatiri pentru lucratorii frontalieri in ceea ce priveste plata indemnizatiilor de somaj de catre statul membru competent si, de asemenea, cu privire la dreptul acestora de a fi in continuare platiti atunci cand devin someri si decid sa caute un loc de munca in alt stat membru. „In afara de aceste schimbari generale, nu sunt prevazute amendamente dedicate lucratorilor sezonieri, deoarece acestea sunt acoperite de regulamente in functie de circumstante. Este clar ca lucratorii sezonieri ar beneficia de aceasta imbunatatire (n.r. – a Regulamentului 883), deoarece drepturile lor ar fi actualizate si protejate, impreuna cu reguli imbunatatite privind cooperarea intre autoritatile nationale”, a completat comisarul european pentru Locuri de munca si drepturi sociale. In prezent, dosarul se afla in procedura de Trilog intre Parlament si Consiliu, sub coordonarea presedintiei Croatiei, dar lucrarile au fost oprite la declansarea crizei COVID-19. In mod paradoxal, explica Nicolas Schmit, pandemia a aratat ca aceste reguli revizuite sunt mai necesare ca oricand, in special pentru lucratorii din frontiera. Comisia s-a angajat sa finalizeze rapid aceste negocieri, pentru a se asigura ca lucratorii mobili afectati de criza, in special inchiderea frontierelor, se pot baza pe un sistem de coordonare a securitatii sociale care functioneaza bine, cu reguli modernizate care le vor garanta in continuare drepturile, a mai completat oficialul in raspunsul pentru Tranzit.