Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Conform unor calcule realizate de Comitetul National Rutier (CNR) din Franta, pe baza informatiilor primite de la firmele care au participat la un sondaj, echipamentele de protectie oferite de operatori soferilor si operatiunile de curatare a camioanelor conform cerintelor aparute la declansarea crizei Covid-19 au adus cheltuieli directe intre 3 si 32 de euro/zi/vehicul, in functie de tipul de activitate, adica 0,5-6% din pretul standard de transport. 
Discutiile s-au purtat mai ales cu firme cu ansambluri articulate, care fac transport regional sau pe distante lungi, si au vizat doua teme principale: impactul crizei sanitare Covid-19 si consecintele, in cifre, ale masurilor sanitare luate de firme in perioada de izolare si apoi pentru iesirea din izolare.
Studiile de caz nu constituie esantioane reprezentative, atrag atentia realizatorii sondajului, dar ofera suficiente exemple concrete pentru a face estimari rezonabile referitoare la costurile suplimentare aparute.
Conform declaratiilor firmelor participante la sondaj, costul unui kit pentru conducatorul auto este de 0,7-3 euro si, desi plaja aceasta este destul de mare, cele mai multe firme au raportat valori de 0,9-1,25 de euro, diferentele mai mari provenind din diferenta de pret unitar, din lipsa rationalizarii si din diferentele dintre tipurile de masti, manusi, dezinfectanti disponibili pe piata.
Dar costurile cu masurile de protectie includ si timpul petrecut cu dezinfectarea cabinei. Costurile orare standard stabilite de CNR pentru munca soferului si pentru imobilizarea masinii sunt, in functie de tipul activitatii de transport, de la 17,74 la 22,31 de euro/ora pentru sofer (in cazul sasiurilor pentru transport regional, respectiv al ansamblurilor articulate pentru distante lungi) si de 155,19-170,76 euro/zi pentru vehicule.
Costurile luate in calcul depind de durata si de numarul de operatiuni de curatare. Cel mai putin un sofer face in fiecare zi doua curatari rapide de cate doua minute fiecare, prima cand preia postul si a doua la finalul activitatii. O abordare intermediara presupune 20 de minute pe zi, iar o durata mare este de 40 de minute pe zi. Asta duce la costuri de la 2,6 la 26,03 euro/ora in cazul unui ansamblu articulat pentru distante lungi, de 2,35-23,54 de euro/zi pentru un ansamblu articulat de transport regional si de 2,27-22,72 de euro/zi pentru un sasiu de transport regional. Prin comparatie, o operatiune de dezinfectie realizata de prestatori externi costa de la 60 la 200 de euro.
Masurile sanitare luate pentru soferi si vehicule pot reprezenta un cost suplimentar de 0,51-5,95%, in functie de activitatea de transport.