Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cotidianul german Der Spiegel dezvăluie că DB Cargo va informa clienții în zilele următoare despre o creștere semnificativă a prețurilor la transportul feroviar de marfă, care ar putea ajunge la 45%, o cifră pe care compania feroviară o consideră în conformitate cu tendința tarifară a industriei și care ar fi cauzată de creșterea costurilor energiei și a inflației. Decizia a fost deja criticată de asociația industrială germană BDI, deoarece va afecta companiile aflate într-o situație economică deja foarte critică și va împinge mărfurile de pe calea ferată pe cea rutieră. Der Spiegel subliniază că majorarea preturilor la transportul pe calea ferata va afecta în principal cursele spot, în timp ce cei care au încheiat acorduri contractuale pe termen lung vor suferi majorări mai mici.

Cursa Amazon în domeniul logisticii comerțului electronic pare să încetinească, cel puțin în Statele Unite. Acest lucru este demonstrat de un studiu realizat de revista Freight Waves, potrivit căruia multinaționala lui Bezos a încetinit sau chiar a anulat construcția a cel puțin 16 platforme logistice în SUA.

Se pare că Amazon a anulat construcția a 4 fabrici, a amânat deschiderea a nouă din ele într-un interval de timp care variază de la câteva săptămâni la câțiva ani, iar în cazul uneia dintre cele existente a subînchiriat spații, a suspendat programul pe termen nedefinit în alta, iar o a treia a fost scoasă din funcțiune din 12 iunie.

Este greu de spus dacă am intrat într-o fază de încetinire a comerțului electronic, dar o altă cifră trage un semnal de alarmă: este vorba de pierderea netă de 3,8 miliarde de dolari înregistrată de Amazon în primul trimestru din 2022, în timp ce în aceeași perioadă din 2021 compania a înregistrat un profit de 8,1 miliarde de dolari. Freight Waves citează o declarație a directorului financiar al Amazon, Brian Olsavsky, potrivit căreia compania are o capacitate excedentară în rețea și, prin urmare, a redus programul de construcție, care a fost reeșalonat de la 18 la 24 de luni.

Statisticile Biroului de recensământ al SUA arată că vânzările online în SUA au crescut cu 2,4% în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însă ponderea vânzărilor tradiționale a scăzut. Printre cauze se pot număra relaxarea restricțiilor legate de pandemii și creșterea inflației.