Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului măsuri urgente cu privire la creșterea prețurilor la combustibil pentru transportul rutier comercial, inclusiv reducerea impozitării carburanților, pentru a evita o escaladare și mai mare a crizei economice.

Prețul global al petrolului a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul instabilității economice și a sancțiunilor legate de criza din Ucraina. Astfel, prețurile medii la motorină, inclusiv TVA și accize, au urcat cu 16% de la începutul lui martie, se arată într-un comunicat UNTRR.

O astfel de majorare pe termen scurt sufocă fluxurile de bani ale cărăuşilor și așa serios afectate de pandemie.

Uzual, motorina se facturează de 2 ori pe lună, cu termen de plată 15 zile, în timp ce activitatea de transport se facturează de mai multe ori lunar și plata se face la 30/60/90 zile. Totodată, din cauza creșterii prețurilor la carburanți, transportatorii își consumă mult mai repede limita de credit de pe cardurile de motorină, astfel că trebuie să achite în avans soldul acumulat.

Operatorii de transport rutier operează cu marje foarte mici, astfel că sunt nevoiți să transfere creșterile de costuri către clienți, în caz contrar riscând falimentul care ar duce la o presiune suplimentară asupra lanțurilor logistice. În condiţiile în care peste o treime din cheltuielile de operare sunt reprezentate de costurile cu carburanții, în lipsa unor măsuri reale din partea Guvernului, toată populația și sectoarele economice din România riscă consecințe inflaționiste grave.

UNTRR solicită acțiuni urgente din partea Guvernului pentru a limita creșterea prețurilor la carburanți, prin reducerea taxelor și accizelor la combustibil pentru operatorii de transport rutier.