Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Potrivit unui raport realizat de liderul global pe piața de consultanță imobiliară, CBRE România – „Market Outlook 2023”, țara noastră se situează printre cele mai competitive țări din Europa Centrală și de Est în privința pieței de retail.

Dezvoltarea amplă a spațiilor comerciale, precum și creșterile pentru cumpărături au încurajat diverse industrii să se extindă sau să intre pe piața locală.

În 2022, au intrat pe piața din România 17 branduri noi, cei mai mulți optând ca primă locație Bucureștiul pentru deschiderea magazinelor. Primark, Converse sau Foot Locker fiind unele dintre cele mai importante branduri care și-au deschis magazine în centre comerciale.

„După un an, extrem de bun pentru retail, cu rezultate care depășesc nivelul înregistrat în 2019, an de referință pentru industrie, piața își continuă evoluția firească și intră în planurile unor retaileri internaționali, dar și noi dezvoltatori pe piață, aceștia fiind însă nișați pe segmentul de parcuri de retail. În plus, apar noi oportunități pe piață și pentru dezvoltatori, ținând cont că spațiile comerciale disponibile sunt în marea majoritate închiriate rata de neocupare fiind 3% în malluri și chiar mai mică în parcurile de retail.”,

a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Occupier CEE, CBRE.

CBRE recomandă pentru acest an să aibă în vedere trei factori principali:

„Două tendințe care sunt deja în plină desfășurare trebuie, de asemenea, să fie luate în calcul. În primul rând, dezvoltarea orașelor mai mici, regional, care merge mână în mână cu dezvoltarea parcurilor de retail, un produs foarte apreciat de investitori și dezvoltatori. În al doilea rând, reducerea suprafețelor hipermarketurilor care își propun să devină mai eficiente pe spațiul ocupat, o oportunitate și pentru proprietarii de centre comerciale, care dispun de spațiu liber extrem de limitat, și care astfel pot obține GLA (suprafața brută închiriabilă) suplimentară pentru noi chiriași.”,

a completat Carmen Ravon, Head of Retail Occupier CEE, CBRE.

Anul trecut, stocul spațiilor moderne de retail din România au efectuat un volum total de circa 4,08 milioane mp, după inaugurarea a 11 noi parcuri de retail. Livrările anuale s-au ridicat la 86.700 mp închiriabili, din care 41% în București cu trei spații de retail nou construite, în timp ce marea majoritate a spațiilor au fost dezvoltate în orașele mici, dar situate strategic în apropierea județelor, precum Iași, Timișoara sau Craiova.