Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, anunță semnarea unui parteneriat cu dezvoltatorul de spații industriale și logistice CTP România privind construirea și instalarea unor instalații fotovoltaice pe clădirile companiei situate în parcul industrial CTPark Bucharest West, amplasat pe Autostrada A1, la km 23.

Instalațiile fotovoltaice vor fi proiectate și construite de Simtel Team pe 11 clădiri din cadrul parcului industrial CTPark Bucharest West și vor avea o putere instalată de 11 MWp, aproximativ 30.000 de panouri fotovoltaice. În primul an de funcționare, energia produsă va fi de 13.524.000 kWh, practic, poate alimenta echivalentul a 3.705 gospodării și reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu 17.581 tone pe an. Odată cu finalizarea lucrărilor, acesta va fi cel mai mare proiect fotovoltaic construit pe acoperiș în România. 

În cadrul acestui proiect, Simtel Team va fi responsabilă de lucrările de inginerie, proiectare, achiziții echipamente și materiale, montaj, testare și punere în funcțiune pentru implementarea la cheie a instalației fotovoltaice. După finalizarea lucrărilor, compania va asigura mentenanța panourilor fotovoltaice, ce presupune monitorizarea 24/7, remedieri corective de orice tip realizate în 24 de ore și revizii anuale pentru a preveni apariția oricăror altor potențiale situații neplăcute în viitor.

În ultimii trei ani, Simtel Team a proiectat și instalat pentru beneficiari peste 30 MWp de centrale electrice fotovoltaice, ce însumează peste 70.000 panouri fotovoltaice. Acestea produc anual peste 37.000 MWh și reduc emisiile de dioxid carbon în atmosferă cu aproximativ 50.000 tone. Prin urmare, beneficiarii economisesc anual energie în valoare de peste șapte milioane de euro pe care nu o mai plătesc către furnizori clasici de energie.

Eficientizarea consumului de energie devine o prioritate pentru tot mai multe afaceri din România, precum și din străinătate. În ultima perioadă, pe fondul creșterii prețurilor la energia produsă din surse convenționale, dar și a directivelor europene cu privire la protejarea mediului înconjurător, solicitările pentru construirea de capacități de producție de energie regenerabilă prin instalarea de centrale electrice fotovoltaice sunt pe un trend ascendent. În cadrul Simtel milităm pentru independența energetică și protejarea mediului și ne bucurăm când găsim parteneri, precum CTP, cu care împărtășim aceeași viziune. Acest proiect este unul ambițios și setează trendul de eficientizare a consumului de energie al spațiilor logistice,” a declarat Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team.

În 2021, Simtel Team a semnat o serie de parteneriate semnificative pentru construirea de instalații fotovoltaice în România. În prima parte a anului compania a finalizat instalarea pentru Kaufland România a peste 1.300 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 490,5 kWp, pe acoperișurile a două magazine din București și Focșani. De asemenea, Simtel Team a semnat un parteneriat cu Dedeman pentru construcția de centrale electrice fotovoltaice pe acoperișurile celor 44 de magazine din România.

În plus, la finalul anului 2021, Simtel Team a câștigat o nouă licitație privind construirea și instalarea de centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată cuprinsă între 50 și 100 kWp pentru magazinele Penny din România. Tot în aceeași perioadă, compania a mai semnat un contract semnificativ cu Fan Courier pentru instalarea unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere totală instalată de 2.199,95 kWp pentru două depozite, acoperișul punctului de lucru și parcarea sediului Fan Courier din București.   Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021, iar în prezent compania are o capitalizare de piață de peste 160 milioane de lei. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile SMTL sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori București pentru piața AeRO.

Dezvoltatorul comercial imobiliar CTP deține cel mai performant portofoliu de proprietăți industriale și logistice din punct de vedere al sustenabilității din Europa Centrală și de Est. Astfel, CTP deține un total de 292 de clădiri în aproximativ 100 de locații diferite din șase țări care au primit calificativul „Very Good” sau unul superior conform standardelor BREEAM.

În parcurile CTP, toate clădirile care puteau fi certificate și care au fost finalizate până la 1 ianuarie 2020 vor primi certificarea BREEAM cu un calificativ “Very Good” sau unul superior.

Certificatul BREEAM In-Use se reînnoiește o dată la fiecare trei ani, ceea ce presupune o investiție considerabilă din partea CTP, având în vedere faptul că dezvoltatorul deține un portofoliu de dimensiuni mari de clădiri comerciale. Compania plănuiește să investească 1,75 milioane euro în certificarea clădirilor sale. Spre deosebire de cei mai mulți dintre competitori, care își cerifică clădirile doar pe durata construcției, CTP, din rolul de dezvoltator care și gestionează operațiunile pe termen lung ale proprietăților, se asigură că acestea sunt sustenabile de-a lungul întregului ciclu de viață. De aceea, compania a optat pentru sistemul mai costisitor, BREEAM In-Use, în cadrul căruia este evaluat și managementul facilităților și al chiriașilor clădirii, fără a căror cooperare certificatul nu poate fi obținut.

„Certificarea tuturor proprietăților pentru un dezvoltator cu un portofoliu extins ca cel deținut și operat de CTP este unică în Europa,” confirmă Lenka Matějíčková, liderul Green Team în cadrul Arcadis, compania care s-a ocupat de majoritatea clădirilor CTP din portofoliu.

În ciuda faptului că este mai scump să construiești într-un mod sustenabil, spun oficialii CTP, iar fondurile investite în această direcție au fost substanțiale, rezultatele acestor eforturi pot fi vizibile în dividende. „Pe termen lung, clădirile verzi sunt mult mai eficiente pentru proprietari. Acestea consumă mai puține resurse precum apa sau energia electrică. Mai mult, în prezent, cele mai multe companii internaționale care închiriază spații logistice și industriale solicită acest tip de standarde de la dezvoltatori“, arată CTP.

Lider mondial în certificarea clădirilor industriale

Cele mai multe clădiri industriale din portofoliul CTP au obținut rating-ul BREEAM “Very Good In-Use”; unele dintre ele au atins chiar nivelul “Excelent”. Rezultatul mediu al clădirilor CTP ajunge la 60.13%, un rating excelent.

Cum arată, de fapt, o clădire verde?

Pentru o evaluare corectă a calității mediului, trebuie să aprofundăm evaluarea tehnologiei utilizate, a certificatelor privind impactul materialelor asupra mediului etc. Acoperișurile verzi, de exemplu, foarte populare și foarte vizibile, nu sunt o soluție potrivită pentru proprietățile imobiliare industriale. „Dacă ar fi să se acopere acoperișul unei clădiri industriale sau al unui depozit cu plante verzi, acest fapt ar conduce la creșterea semnificativă a amprentei de carbon cauzată de necesitatea consolidării structurii portante a clădirii, precum și a șarpantelor,” a explicat Martin Vaidiš, responsabil de proiectarea sustenabilă a clădirilor CTP. Prin urmare, clădirea verde de astăzi abordează, în primul rând, economisirea de energie printr-un înveliș al clădirii de înaltă calitate, iluminare eficientă cu LED și ventilație eficientă prin utilizarea recuperării căldurii. În viitor, utilizarea energiei în depozitele logistice va implica (parțial) conceptul de insule energetice, care pot fi create cu ajutorul acoperișurilor fotovoltaice. Acoperișurile oferă mult spațiu, de obicei nu foarte utilizabil, dar excelent pentru panourile fotovoltaice.

În viitorul apropiat, CTP intenționează să instaleze centrale fotovoltaice pe acoperiș, în parcurile sale, cu scopul de a genera peste 20 de megawați la vârf. În viitorul mai îndepărtat, ambiția se ridică la 250 MWp. O altă caracteristică esențială a depozitelor de astăzi sunt sistemele inteligente de gestionare a clădirilor și o bază de date calitativă a datelor măsurate.

Esențial, de asemenea, este utilizarea materialelor cu emisii reduse de carbon și a produselor certificate, ecologice pe tot parcursul ciclului lor de viață. Vaidiš afirmă că viitorul depozitelor se referă, printre altele, și la utilizarea structurilor din lemn sau a materialelor reciclate. Adoptarea unei abordări corecte de reciclare a materialelor originale este necesară, de exemplu, dacă o clădire veche se află pe site-ul original brownfield.

Dacă ne referim la clădirile industriale verzi, trebuie să abordăm problema conservării apei. Apa este economisită, de exemplu, prin spălarea toaletelor cu apă gri purificată, deja utilizată o dată. Gestionarea apelor pluviale joacă, de asemenea, un rol, fie prin rezervoare de retenție pentru utilizare ulterioară (de exemplu, udare), fie prin infiltrații. Este foarte important ca apa de ploaie să fie lăsată în punctul de impact, nefiindu-i permisă scurgerea în canale sau evaporarea de pe un acoperiș verde.