Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a publicat pe Transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante, în sprijinul unei mobilităţi cu emisii scăzute. Noua ordonanţă va abroga OUG 40/2011 şi legea 37/2018 şi corespunde modificărilor aduse la nivel european prin Directiva 1161/2019 privind transportul eficient din punct de vedere energetic şi ecologic.

Obiectivul principal al proiectului de OUG este stimularea cererii pentru vehicule nepoluante. Astfel, autorităţile şi entităţile contractante vor avea obligaţia să ţină cont de impactul energetic şi de mediu pe durata de viaţă a vehiculelor ce se doresc a fi achiziţionate, inclusiv de consumul energetic, de emisiile de CO2 şi de anumiţi poluanţi.

În categoria vehiculelor nepoluante intră vehiculele din categoria M1, M2 sau N1, pentru care emisiile de CO2 exprimate în g/km trebuie să fie limitate până la un anumit nivel stabilit prin Anexă, precum şi vehiculele de categoria M3 (autobuze), N2 sau N3 (autoutilitare) care utilizează combustibili alternativi, aşa cum sunt definiţi în legea 34/2017. De asemenea, sunt acceptate şi vehiculele grele cu zero emisii.

Începând cu 2 august 2021, în procesul de achiziţie publică sau sectorială, autorităţile contractate vor avea obligaţia să atingă anumite ţinte minime privind ponderea unităţilor nepoluante din totalul flotei contractate, în funcţie de categoria de vehiculelor solicitate.

Persoanele interesate să formuleze propuneri și/sau observații cu privire la conţinutul proiectului le pot transmite la adresa de e-mail: transparenta.decizionala@anap.gov.ro, în termen de 10 zile de la data publicării pe site a anunțului (7 iunie 2021).