Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Distantarea sociala si separarea fluxurilor de pasageri a celor care vin si a celor care pleaca in perspectiva reluarii calatoriilor cu avionul vor fi stabilite prin protocoale foarte clare, iar posibilitatea introducerii unor certificate de sanatate ar usura mult viata in transporturi, sustine Adina Valean, comisarul european pentru Transporturi.

„Distantarea sociala si separarea fluxurilor de pasageri a celor care vin si a celor care pleaca vor fi stabilite prin protocoale foarte clare. Noi vom da recomandari cum sa se procedeze, cum sa fie aceste protocoale, dar si autoritatile nationale impreuna cu companiile trebuie sa stabileasca protocoale clare in astfel de terminale”, a declarat, duminica, la Digi 24, Adina Valean.
 
In ceea ce priveste solutiile de distantare sociala care vor fi luate in avioane, Valean a subliniat ca sunt companii care au luat deja initiative asupra modului de organizare a separarii in interiorul avionului. „Nu este obligatoriu sa fie lasat locul din mijloc liber pentru ca pot fi grupuri de calatori care oricum fac parte din aceeasi familie si nu are sens sa ii separi. De asemenea, in functie decat de multe astfel de grupuri exista si numarul lor separarea lor poate sa implice un numar mai mare sau mai mic de calatori. De aceea nu putem da o prescriptie clara, iar in dialogul cu companiile pe care noi il avem permanent toate lumea va accepta astfel de masuri. Pe de alta parte, daca oamenii poarta masca, daca se pot imagina alte lucruri pentru siguranta fiecaruia, aceasta distantare in avion poata fi facute in limite rezonabile”, a explicat oficialul european.
 
De asemenea, comisarul european pentru Transporturi a adaugat ca pe aeroporturi, in momentul reluarii calatoriilor, Comisia Europeana va recomanda luarea unor masuri moderate, precum verificarea temperaturii, dar exista si ipoteza introducerii unor certificate de sanatate. Potrivit sursei citate, autoritatile de sanatate ar trebui sa discute care ar fi termenul de valabilitate al unui astfel de certificat de sanatate, pentru ca „poti sa fii sanatos astazi si peste doua zile sa iei din intamplare virusul, iar acest aspect va face lucrurile neclare si instabile”. Intrebata daca romanii isi pot face planuri de vacanta in lunile iunie, iulie si august, comisarul european a raspuns: „Depinde de tara, este un raspuns pe care fiecare fiecare autoritate nationala va trebui sa il dea”.